Fico vyzýva Lipšica na odchod z funkcie. Označil ho za etalón špiny

TA3 TASR
6.9.2021 17:57

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico opätovne vyzval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na odchod z funkcie. Označil ho za etalón špiny a vyčíta mu, že ho platia oligarchovia.

Koalícia sa podľa Fica bojí hovoriť o cenách energií, tá odkazuje na výbor
TASR/Jakub Kotian

Lipšic kritiku odmieta

Dôvodom je jeho advokátska minulosť, keď firma, v ktorej pôsobil, zastupovala spoločnosť Mecom patriacu skupine Penta. Lipšic kritiku odmieta. Trvá na tom, že skupina ho nikdy priamo neplatila. Hovorí o zavádzaní politikmi i advokátmi Penty a Jaroslava Haščáka. Právni zástupcovia zase odmietajú byť zaťahovaní do sporov medzi Ficom a Lipšicom.

Fico argumentuje rozhodnutím Generálnej prokuratúry (GP) SR v prípade zbavenia obvinení exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského aj Haščáka. Podľa neho sa v ňom píše, že Penta a Haščák si objednali služby v oblasti trestného práva od Lipšica. "Firma, v ktorej Lipšic pracoval, dostala zákazku len preto, lebo tam pracoval Lipšic a Penta chcela využiť jeho špecifické skúsenosti z politiky," skonštatoval s tým, že mesačnú odmenu stanovili na 7000 eur bez DPH. Šéf Smeru-SD tvrdí, že Lipšic sa mal osobne stretávať s Pentou, písomne nevypracoval jedinú stranu analýz, ale dostal plat.

Odmena od Mecomu

Lipšic označil za poľutovaniahodné, ak zavádzajúce a nepravdivé tvrdenia obhajoby preberajú verejní činitelia. Vysvetlil, že pôsobil v medzinárodnej advokátskej kancelárii, ktorej klientom boli aj niektoré spoločnosti Penty. Tvrdí, že od finančnej skupiny nikdy priamy príjem nemal. Odmenu od Mecomu pre advokátsku firmu označil za priemernú, na určení jej výšky sa podľa vlastných slov nepodieľal. Hovorí, že medzi kontaktnými advokátmi bol uvedený, lebo viedol trestnoprávny tím firmy. Za absurdné považuje tvrdenia, že Penta si mala advokátsku firmu vybrať kvôli nemu a pre jeho skúsenosti z politiky.

Dezinterpretácia vyjadrení

Advokáti Penty odmietajú zaťahovanie ich, ako aj ich klienta do sporov medzi Ficom a Lipšicom. "Najmä, keď obe strany v záujme prezentovania vlastných cieľov dezinterpretujú naše vyjadrenia," uviedol advokát Martin Škubla. Právni zástupcovia kritizujú Lipšicove slová o zavádzaní v rámci obhajoby pri ich interpretácii jeho advokátskych služieb. Tvrdia, že do zmluvného vzťahu s právnickou spoločnosťou mal ich klient vstúpiť preto, lebo služby mal poskytovať Lipšic.

Ozrejmili, že informáciou o spolupráci Mecomu s advokátskou kanceláriou, kde Lipšic pôsobil, chceli poukázať, že šlo o štandardné spolupráce s externými dodávateľmi. Teda na podobnosť s poradenským vzťahom medzi Pentou a spoločnosťou Identita. Tá patrila bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi. Haščáka spolu s Arpášom a jeho manželkou obvinili, že cez firmu uzavreli zmluvy na fiktívne poradenstvo, pričom malo ísť o peniaze za predaj nahrávky z kauzy Gorila. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka obvinenie v auguste zrušil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok