Domáca liečba hemoroidov býva úspešná. Niektoré odporúčania však nie sú bezpečné

TA3/bd
6.9.2021 09:10

Opuchnuté žily vyčnievajúce z konečníka nie sú žiadna zábava. Hemoroidy spôsobujú krvavú stolicu, svrbenie a celkovú bolesť v oblasti konečníka. Ak uprednostňujete prírodné, domáce prostriedky ako liečbu, máme tipy, ktoré fungujú a ktoré nie.

Domáca liečba hemoroidov býva úspešná. Niektoré  odporúčania však nie sú bezpečné
FreePik

Teplý kúpeľ

Len 10-minútové namočenie sa do teplej vody vám môže pomôcť s bolesťou a nepohodlím. Zvlášť, pokiaľ ide o svrbenie, sedenie v teplej vode upokojuje vonkajšie hemoroidy. Teplá voda totiž zvyšuje prietok krvi do oblasti a je prirodzene relaxačná. Ak nemáte čas, urobte si aspoň sedací kúpeľ, čo je v podstate len sedenie v pár centimetroch vody, napr. v lavóre. 

Zmeňte značku toaletného papiera

Ak máte hemoroidy, vyberajte si toaletný papier múdro. Používanie parfumovaného alebo tvrdého papiera hemoroidy zbytočne dráždi a môže zhoršiť vašu bolesť. Uistite sa, že máte doma neparfumovaný, mäkký papier.

kupel FreePik

Mliekom na zadok

Pridajte niekoľko kvapiek pleťového mlieka na toaletný papier, aby ste si rýchlejšie uľavili od bolesti. Je veľmi dôležité, by ste teraz udržiavali vašu análnu oblasť čistú. Utieraním sa suchým toaletným papierom môže bolieť, a preto lekári odporúčajú upokojujúce mlieko, najlepšie čistiace na báze minerálnych olejov. Keď môže ísť na tvár, môže ísť predsa aj na zadok.

Jedzte viac vlákniny

Pridajte do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny, aby črevu uľahčili pohyb a zjemnili stolicu. Mäkšia stolica nevyžaduje také namáhanie sa, čo umožňuje aj rýchlejšie zahojenie hemoroidov. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny pridajú do stolice objem. Vyberte si:

  • Väčšinú ovocia a zeleniny (maliny, hrušky, avokádo sú obzvlášť bohaté na vlákninu)
  • Strukoviny, vrátane fazule, fazule, šošovice, hrachu 
  • Ľanové semienka a chia semienka
  • Tofu
  • Celozrnné produkty ako špalda, pohánka a ovsené vločky 

TIP: Aloe vera má protizápalové účinky a pomáha pri nepríjemných pocitoch po stolici. Používa sa pri hojení a znižovaní bolesti na liečbu análnych trhlín.

WC FreePik

Nežiaduca liečba

  • A čo jablčný ocot? Možno ste už počuli, že jablčný ocot môže poskytnúť okamžitú úľavu pri hemoroidoch. Je to mýtus. Veci môže naopak ešte zhoršiť, pretože je kyslý a môže vám „popáliť“ pokožku.
  • Nepomáha ani olej z čajovníka: Olej z čajovníka má protizápalové vlastnosti, a preto si niektorí ľudia myslia, že je užitočný na zníženie opuchu a svrbenia hemoroidov, ale výskumu o bezpečnosti nebol taký optimistický. Niektorým ľuďom svrbenie ešte zhoršil a zvýšil alergické reakcie.

Kedy navštíviť lekára

Aj pociťujete bolesť a svrbenie z hemoroidov dlhšie ako týždeň od začatia domáceho liečenia, dajte sa vyšetriť. Ak sa k tomu pridá krvácanie z konečníka, môže ísť o rakovinu hrubého čreva alebo zápalové ochorenie čriev. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok