Verstappen zvíťazil na Veľkej cene Holandska, opäť je lídrom šampionátu

TA3 TASR
5.9.2021 19:12

Domáci pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Holandska, 13. pretekoch seriálu formuly 1. Vrátil sa tak na post lídra šampionátu. Na stupňoch víťazov ho doplnili Mercedesy druhého Brita Lewisa Hamiltona a tretieho Fína Valtteriho Bottasa.

Verstappen zvíťazil na Veľkej cene Holandska, opäť je lídrom šampionátu
TASR/AP

Pre 23-ročného Verstappena to bolo šieste víťazstvo v sezóne, 16. v kariére a v priebežnej klasifikácii seriálu sa posunul pred Hamiltona s náskokom troch bodov.

Do pretekov neodštartoval Fín Kimi Räikkönen, ktorého vyradilo ochorenie Covid-19 a v tíme Alfa Romeo ho nahradil Poliak Robert Kubica.

Verstappen s diváckou podporou

Preteky F1 sa do Holandska vrátili po 36 rokoch a domáci Verstappen mal veľkú podporu divákov na tribúnach. Na štarte mal najvýhodnejšiu pozíciu, ktorú si bez problémov postrážil. Úvodné kolá nepriniesli dramatické momenty a na pozíciách nenastali zásadné zmeny. Z elitnej dvojice zamieril do boxov ako prvý Hamilton v 21. kole a okamžite ho napodobnil Verstappen. Na 1. mieste sa ocitol Bottas. O desať kôl už bol na čele opäť Verstappen pred Hamiltonom. V 37. kole zaujal Vettel, ktorý sa roztočil v klopenej zákrute, Bottas sa mu dokázal tesne vyhnúť a obaja pokračovali v pretekoch.

 Verstappen si držal náskok pred Hamiltonom, ktorý v 39. kole druhýkrát zamieril do boxov. V Red Bulle pohotovo zareagovali, Verstappena následne prezuli a Holanďan sa vďaka dostatočnému náskoku stihol vrátiť na líderskú pozíciu. Približne od 60. kola Hamilton doplácal na opotrebovanie pneumatík a to mu znemožnilo záverečný súboj s Verstappenom.

V 71. kole odjazdil najrýchlejšie kolo Bottas, Hamilton však následne na to prezul s cieľom získať bod navyše a to sa mu podarilo v poslednom kole. Na Verstappena už v závere nestačil a Holanďan získal 6. sezónne víťazstvo spôsobom štart - cieľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok