Nástrahy podpätkov: Každodenné nosenie ohrozuje chrbát, kolená i nechty na nohách

TA3/zm
6.9.2021 16:00

V dvadsiatke sme zvládli chodiť v osem centimetrových podpätkoch celý deň a každý deň. V tridsiatke ich nosenie súperilo s pohodlnou obuvou a po štyridsiatke vlastní väčšina žien oveľa menej vysokých topánok než na rovnej podrážke.

Nástrahy podpätkov: Každodenné nosenie ohrozuje chrbát, kolená i nechty na nohách
Pixabay/drromie

Ak ste sa života na vysokej nohe stále nevzdali, mali by ste vedieť, aké riziká podpätky so sebou prinášajú pri dennodennom nosení.  

Chrbát, kolená i členky

Pri nosení podpätkov sa ťažisko celého telá vychyľuje, a tak niet divu, že pri pričastom nosení takejto obuvi trpí chrbtica a môžete mať problémy s bolesťami. Rovnako kolená nie sú vo svojej prirodzenej polohe, a tak je u žien častejšie riziko ochorenia artrózy. Nevhodná obuv vedie aj k namáhaniu iných svalov na nohách. Častým prejavom je pichanie nad pätou a v oblasti členkov. Všetkým týmto problémom sa však môžete vyhnúť, ak budete striedať typy topánok a občas nohám uľavíte aj nosením nízkej obuvi či topánkami na platforme.  

Trpia nechty

Okrem záťaže na chrbát, kolená či členky, majú podpätky negatívny vplyv aj na nechty na nohách. Neprirodzená poloha a stlačené prsty, obzvlášť v úzkych topánkach do špica, majú za následok zdeformovanie malíčka, teda najmä nechtu na ňom.

Ale nie len malíček, nechty celkovo pri pričastom nosení vysokej obuvi majú tendenciu zarastať, čo nie je len estetický, ale aj zdravotný problém, ktorý zvyčajne dokáže vyriešiť až pravidelná pedikúra.

Riziko kŕčových žíl

Napokon ešte tretí typ problému, ktorý so sebou vysoké podpätky prinášajú. Vedeli ste, že takto zvyšujete riziko kŕčových žíl? Nohy sú viac namáhané ako pri pohodlnej obuvi a krv neprúdi v končatinách poriadne, čo sa vám môže vypomstiť, hlavne ak máte na kŕčové žily aj genetické predispozície.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok