Útok Islamského štátu v Iraku si vyžiadal životy 13 policajtov

TA3 TASR
5.9.2021 11:10

Trinásť irackých policajtov zahynulo pri nedeľňajšom útoku extrémistov z Islamského štátu (IS) na kontrolné stanovište na severe Iraku. Informovala o tom agentúra AFP.

bojovník IS Islamský štát 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

K útoku došlo v okrese mesta Rašád zhruba 65 kilometrov južne od Kirkúku krátko po polnoci miestneho času. Podľa irackých úradov sa pri útoku zranili aj traja príslušníci bezpečnostných zložiek.      

Aktívni aj napriek víťazstvu Iraku

Irak v roku 2017 vyhlásil víťazstvo nad IS, avšak niektoré jeho bunky sú aktívne i naďalej, a to najmä v púštnych oblastiach. Terčami útokov militantov sa stávajú aj americké objekty v Bagdade. Odkedy však skupiny podporované Iránom vyhlásili neoficiálne prímerie, frekvencia týchto útokov sa znížila.

Islamský štát sa prihlásil k bombovému útoku na predmestí Bagdadu, ktorý si 19. júla vyžiadal najmenej 30 obetí a desiatky zranených. K útoku došlo na trhovisku vo štvrti Madínat as-Sadr.

USA majú v Iraku momentálne rozmiestnených asi 2500 vojakov, ktorí sú súčasťou kontingentu 3500 príslušníkov medzinárodnej koalície založenej v roku 2014 na boj proti IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok