Je najvyšší čas na novú migračnú politiku EÚ, hovorí podpredseda Európskej komisie

TA3 TASR
5.9.2021 08:20

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas v sobotu uviedol, že prílev migrantov do východných štátov EÚ by mohol viesť k spoločným európskym pravidlám migrácie. Schinas sa takto vyjadril počas návštevy Litvy, kam tento rok prešli z Bieloruska tisíce migrantov z Blízkeho východu.

Európska komisia vlajky EÚ 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Situácia tu je ďalším posolstvom pre nás v Európskej únii, že teraz je najvyšší čas prejsť na predvídateľnejší a komplexnejší európsky rámec pre migračnú politiku," povedal počas návštevy hranice Litvy s Bieloruskom Schinas, eurokomisár pre európsky spôsob života.

Európska komisia navrhla v roku 2020 nový pakt o migrácii a azyle v nádeji, že sa ním vytvoria rýchlejšie migračné procesy a silnejšie riadenie migračných a hraničných politík. Schinas však uviedol, že rokovania sa zastavili v dôsledku pandémie COVID-19.


EÚ viní Bielorusko z toho, že organizovalo prílev migrantov do Lotyšska, Litvy a Poľska ako odvetu za sankcie EÚ voči bieloruskému režimu. Únia je najnovšie znepokojená aj možným prílevom migrantov z Afganistanu po tom, ako tamojšie hnutie Taliban ovládlo krajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok