Odboj voči Talibanu pokračuje, hovorí vodca vzbúrencov v Pandžšíre

TA3 TASR
4.9.2021 11:49

Vodca odbojnej skupiny bojujúcej proti militantnému hnutiu Taliban v afganskej provincii Pandžšír v sobotu uviedol, že vzbúrenci budú aj naďalej pokračovať v boji proti Talibanu a nikdy sa nevzdajú.

"Nikdy nevzdáme boj za boha, slobodu a spravodlivosť," uviedol na Facebooku vodca frontu národného odboja Ahmad Masúd. Jeho príspevok je podľa DPA zjavnou reakciou na piatkové nepotvrdené správy, podľa ktorých hnutie Taliban dobylo už aj Pandžšír, poslednú afganskú provinciu, ktorá mu ešte kládla odpor a lídri vzbúrencov ušli z krajiny. Viacerí lídri tamojších vzbúrencov tieto informácie medzičasom popreli.

 Amrulláh Sálih, bývalý afganský viceprezident a v súčasnosti tiež jeden z lídrov odboja v Pandžšíre, povedal ešte v piatok večer, že odpor voči Talibanu pokračuje. Poprel tiež informácie, podľa ktorých mal ujsť z krajiny. Dodal, že je stále vo svojom rodnom Pandžšíre.

 V okolí údolia Pandžšír v rovnomennej provincii prebiehajú už približne päť dní ťažké boje medzi bojovníkmi Talibanu a vzbúrencami z frontu národného odboja. Krátke rozhovory zamerané na mierové riešenie situácie zlyhali.

Podľa slov hovorcu frontu národného odboja Fahíma Daštího ponúkol Taliban Masúdovi miesto vo svojej novej vláde, on to však odmietol. Zmienený front odboja žiada spravodlivú účasť všetkých etnických skupín na politickej scéne v krajine, ako aj ochranu práv žien a tiež zaistenie slobody prejavu a slobodných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok