FOTO Letecké dni SIAF sa začali, na pláne sú desiatky letových ukážok

TA3
4.9.2021 11:25

Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes na leteckej základni Malacky – Kuchyňa slávnostne otvoril 10. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2021, ktorých hlavným programovým partnerom je rezort obrany. Počas nasledujúcich dvoch dní predvedú v rámci programu svoje spôsobilosti a leteckú techniku aj piloti Vzdušných síl OS SR.

Šéf rezortu obrany ocenil možnosť prezentácie Ozbrojených síl SR – vycvičenosti, profesionality a pripravenosti vojenského personálu ako celku. „Pretože popri špičkovom umení pilotov nezabúdame ani na dôležitosť pozemného technického a podporného personálu. Som rád, že takýmto spôsobom má verejnosť možnosť presvedčiť sa o tom, že obrana Slovenskej republiky je v rukách našich ozbrojených síl naozaj v bezpečí,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Aktivity, akými sú aj letecké dni SIAF, sú pre nás vítanou príležitosťou predviesť naše spôsobilosti verejnosti aj v inom svetle, ako bolo dlhotrvajúce nasadenie našich síl na pomoc obyvateľstvu,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. Dodal, že na podujatí sa podieľa celkovo do 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR.



Na podujatí má zastúpenie 13 krajín

Rezort obrany prezentuje na SIAF-e prakticky všetku leteckú techniku Vzdušných síl OS SR. Okrem vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a Mi-17, vojenského dopravného lietadla C-27J Spartan, prúdových lietadiel L-39 Albatros, lietadiel L-410 Turbolet a stíhacích lietadiel MiG-29 predvedie tiež statické ukážky vojenskej aj pozemnej techniky, výzbroje a výstroje.

Oficiálny program dnes otvoril hromadný prelet leteckej techniky Vzdušných síl OS SR a letky Ministerstva vnútra SR. Okrem toho je súčasťou programu viacero dynamických ukážok spôsobilostí ozbrojených síl vrátane príslušníkov síl pre špeciálne operácie a tiež padákových odborníkov letectva. 10. ročník medzinárodných leteckých dní sa z dôvodu rekonštrukcie letiska Sliač realizuje v priestoroch leteckej základne Malacky - Kuchyňa. Na podujatí má tento rok zastúpenie celkovo 13 krajín, ktoré predvedú viac ako 30 letových a viac ako 40 statických ukážok leteckej techniky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok