Režim si môžu zvoliť organizátori slobodne, tvrdí úrad v súvislosti s návštevou pápeža

TA3 TASR
3.9.2021 18:36

Organizátori návštevy pápeža Františka na Slovensku sa môžu slobodne rozhodnúť, ktorý z troch režimov si pri tejto príležitosti zvolia. Vyplýva to z reakcie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Režim si môžu zvoliť organizátori slobodne, tvrdí úrad v súvislosti s návštevou pápeža
TASR/AP (ilu)

V piatok o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Poukázala na to, že ÚVZ SR už v súčasnosti stanovuje vo svojich vyhláškach všeobecné podmienky, ktoré sú platné pre všetky hromadné podujatia. Nemá teda možnosť rozhodovať za konkrétnych organizátorov, akým spôsobom si splnia svoje povinnosti vyplývajúce z vyhlášky.

"Momentálne si môžu slobodne vybrať z troch režimov (základ, OTP a zaočkovaní), ktorých nastavenia a podmienky zohľadňujú situáciu v okrese a tiež možné riziko pre návštevníkov," uviedla.

To, či sa na stretnutí s pápežom Františkom budú môcť zúčastniť aj ľudia po prekonaní ochorenia COVID-19, respektíve otestovaní, má podľa predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) smerovať na ÚVZ SR, respektíve na konzílium odborníkov. Predpokladá, že na všetky hromadné podujatia budú platiť rovnaké pravidlá.

Vyzývajú na prehodnotenie podmienok

Mimoparlamentná strana Hlas-SD si myslí, že ľuďom by malo byť umožnené stretnúť sa s pápežom Františkom v režime OTP (očkovaní, testovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19) tak, ako je to možné v prípade ostatných podujatí. Vyzvala preto ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a vládu na prehodnotenie podmienok septembrového stretnutia s pápežom, na ktoré môžu ísť len zaočkované osoby. Na zmenu pravidiel pre účastníkov podujatí s hlavou katolíckej cirkvi vyzýva aj poslanec parlamentu Richard Vašečka pôsobiaci v neparlamentnej Kresťanskej únii.

Vašečka poukazuje na to, že na olympijskej kvalifikácii v ľadovom hokeji bolo v interiéri naraz približne 7500 divákov v režime OTP a obišlo sa to bez vážnejších epidemických dôsledkov. Spolu s poslankyňou Annou Záborskou sa preto obracajú na vládu a ÚVZ SR, aby zvážili súčasné nastavenie takzvaného COVID automatu a umožnili aj otestovaným a tým, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, zúčastniť sa na bohoslužbách za účasti pápeža.

Na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutí s ním sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara potvrdil, že ide o podmienku zo strany štátu.

Pápež počas septembrovej (12. - 15. 9.) návštevy Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok