V Grécku súdia novinára, ktorý zverejnil zoznam ľudí s tajnými účtami

SITA TA3
1.11.2012 14:41

Pred aténsky súd sa vo štvrtok postavil v nedeľu zadržaný novinár, ktorý zverejnil kontroverzný zoznam gréckych majiteľov účtov vo švajčiarskych bankách, takzvaný Lagardovej zoznam.

V Grécku súdia novinára, ktorý zverejnil zoznam ľudí s tajnými účtami

Ten totiž gréckej vláde v roku 2010 poskytla vtedajšia šéfka francúzskeho rezortu financií Christine Lagardová, súčasná šéfka MMF. Podľa polície však zadržaný redaktora týždenníka Hot Doc Kostas Vaxevanis porušil právo na súkromie, za čo mu hrozia tri roky za mrežami. On však obvinenia odmieta a tvrdí, že iba konal svoju povinnosť a poukázal na viacerých vplyvných a vysokopostavených ľudí, ktorí sa vyhýbajú plateniu daní v čase vážnej ekonomickej krízy a tvrdých úsporných opatrení.

Grécka vláda koncom októbra opätovne požiadala Francúzsko o zaslanie zoznamu mien majiteľov účtov vo Švajčiarsku, keďže jeho prvá verzia z roku 2010 sa mala za záhadných okolností stratiť. Zoznam s viac ako 2000 menami však vyvoláva v zadlženej juhoeurópskej krajine kontroverzie. Kým jedni poukazujú na ilegálne získané informácie a hovoria o priemyselnej špionáži, druhí si od neho sľubujú zastavenie daňových únikov a potrestanie daňových podvodníkov presúvajúcich peniaze z gréckych bánk do Švajčiarska. A to najmä v čase zavádzania tvrdých úsporných opatrení ako podmienke pre poskytnutie ďalšej časti zahraničnej finančnej pomoci odvracajúcej bankrot.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok