Hrady, zámky, vinice – dokonalá kombinácia pre dovolenku u našich susedov

CK Satur/PR
3.9.2021 17:05

Keď prídete do Českej republiky a vyberiete sa mimo hlavné mesto Prahu alebo obľúbený Český Krumlov, vaše kroky by mohli zablúdiť napríklad za poznaním vína. Česká republika sa totiž pýši kvalitným – najmä bielym – vínom, ktoré sa podáva aj vo vyhlásených michelinských reštauráciách po celom svete.

Hrady, zámky, vinice – dokonalá kombinácia pre dovolenku u našich susedov
Petr Slavík, CzechTourism

A čo je lepšie, než skĺbiť cesty za vínom a cesty za poznaním? Vyberte sa preskúmať jednotlivé vinárske podoblasti v tieni mohutných hradov a nádherných zámkov.

Znojemská vinárska podoblasť

Historické mesto Znojmo a celé Znojemsko nájdete na juhozápade Moravy. Ak sa sem vyberiete, kombináciu vína a histórie nemusíte hľadať dlho. Hneď v Znojme stojí hrad prestavaný na zámok. Znojmo je historické a vinárske mesto, takže takáto stavba nie je žiadnym veľkým prekvapením a možnosť dať si v blízkosti dobré víno je samozrejmosťou. Zároveň na návrší v centre Znojma nájdete jednu z najstarších dosiaľ stojacich českých pamiatok – románsku rotundu sv. Kataríny z 11. storočia. Hneď niekoľko desiatok metrov, ešte v hradnom komplexe, sa nachádza Enotéka znojemských vín. Vo vstupnom priestore je kaviareň a vináreň, za nimi sú potom priestory, kde je možné ochutnávať vína zo Znojemskej vinárskej podoblasti, a to úplne samostatne. Stačí si len nabiť degustačnú kartu, a potom si v automate vybrať konkrétne víno na ochutnanie. Jedná sa o najväčšiu degustačnú miestnosť so systémom po poháriku v Českej republike. Z degustačnej sály sa dá aj s pohárom vyjsť a posadiť sa na terasu a kochať sa krásami historického mesta.

Znojmo Markd BBDO

Mikulovská vinárska podoblasť

Južnej Morave medzi všetkými mestami dominuje kedysi hrdé sídlo kniežacieho rodu Ditrichštejnov, mesto Mikulov. Okolie Mikulova ponúka hneď niekoľko miest, kam zamerať pozornosť na víno v pôsobivých kulisách historických zámkov alebo hradov. Samozrejmosťou je mikulovský zámok, ktorý sa týči na kopci nad mestom Mikulov. Ďalší je unikátny komplex neďalekého Lednicko-valtického areálu so zámkom Valtice a jeho Salónom vín. V pivničných priestoroch zámku sa nachádza degustačná expozícia s rovnou stovkou najlepších moravských a českých vín daného roka, ktoré boli vybrané v rámci Národnej súťaže vín. Takže hneď po prehliadke malebného zámku stačí zísť do pivnice a už len premýšľať, ktoré víno ochutnáte ako prvé.

Valtice Aleš Motejl, CzechTourism

Slovácka vinárska podoblasť

Tiež Slovácko, rázovitý moravský región, má svoj zámok zasadený do vinárskej oblasti. V centre mesta Bzenec sa nachádza rozsiahly zámok. Momentálne síce nie je prístupný pre verejnosť, môžete si však prejsť zámocký park. Historické zámocké pivnice už rekonštrukciou prešli a víno tu vyrába vinárstvo Zámecké vinařství Bzenec. Po predchádzajúcej dohode je možná prehliadka pivníc s degustáciou. A aj keď ďalšie odporúčanie nie je hradozámocké, skúste sa vybrať aj do neďalekej Strážnice. A to nielen za vínom, vínne pivničky sú tu takmer na každom rohu, ale tiež do skanzenu Strážnice. Spoznáte tu život v podzámku, v Múzeu dediny juhovýchodnej Moravy totiž zistíte, aký býval život na vidieku.

Pohoda a poznávanie vinárskej oblasti. Petr Slavík, CzechTourism

Mělnická vinárska podoblasť

Posledný tip na spojenie poznania histórie a vína sa nachádza pre zmenu v stredných Čechách, a to v meste Mělník, ktorý je známy ako vinárske centrum Čiech. Mesto leží na sútoku riek Labe a Vltavy, ktoré vymodelovali krajinu tak, že sa tu vínu darí. Na zámku si potom môžete prezrieť vínne pivnice, prejsť si malú vinársku expozíciu a, samozrejme, ochutnať mělnické vína. Aj keď je mělnická vinárska podoblasť druhá najmenšia v celej Českej republike, vína tu stoja za to.

Mělník. Libor Sváček, CzechTourism

Viac inšpirácií na zaujímavé výlety do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok