Afganistanu hrozí humanitárna katastrofa, varuje nemecký minister

TA3 TASR
3.9.2021 16:39

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v piatok povedal, že v Afganistane hrozí v zime "humanitárna katastrofa". Na zabránenie tejto katastrofe je podľa jeho slov potrebné rýchlo konať.

Afganistanu hrozí humanitárna katastrofa, varuje nemecký minister
TASR/AP (ilu)

EÚ musí zohrať svoju úlohu

Informovala o tom agentúra DPA. Maas krem toho varoval afganské militatné hnutie Taliban, aby pri preberaní moci rešpektovalo podmienky predložené Európskou úniou na základe iniciatívy Nemecka a Francúzska, píše DPA.

Maas sa vo štvrtok a piatok zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Slovinsku. Ministri sa zhodli, že EÚ v rámci krízy v Afganistane "musí zohrať a zohrá" úlohu, napísalo na Twitteri stále zastúpenie Nemecka pri EÚ.

EÚ na základe nemecko-francúzskeho návrhu spolupracuje aj so susediacimi krajinami Únie v oblastiach ako migrácia, bezpečnosť a boj proti terorizmu.

Na hroziacu humanitárnu katastrofu v Afganistane v predchádzajúcich dňoch upozornil aj generálny tajomník OSN António Guterres, pripomína DPA. "Takmer polovica populácie (Afganistanu) potrebuje humanitárnu pomoc," napísal Guterres v stredu na Twitteri. Suché počasie a krutá zima si podľa neho vyžadujú urýchlené dodanie dodatočných zásob jedla, prístreší a zdravotného vybavenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok