Rezort spravodlivosti nereagoval na list Čižnára z roku 2017. Hovoril v ňom o prepustení Kudličku z väzby

TA3 TASR
3.9.2021 14:18

Ministerstvo spravodlivosti SR nereagovalo na list, ktorý mu v roku 2017 adresoval vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Považovalo ho za informatívny. Počas piatkového procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom to uviedla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská.

Rezort spravodlivosti nereagoval na list Čižnára z roku 2017. Hovoril v ňom o prepustení Kudličku z väzby
TASR/Jaroslav Novák

Čižnár mal v liste uviesť, že považuje prepustenie údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku sudcom pre prípravné konanie z väzby za nezákonné. "Vtedajší generálny prokurátor Čižnár uvádzal, že nemôže podať mimoriadne dovolanie, nakoľko prokurátor nepodal sťažnosť voči prepusteniu Kudličku z väzby," citovala Záleská z odpovede súčasnej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Za nepodanie sťažnosti voči prepusteniu Kudličku z väzby mal podľa obžaloby Dušan Kováčik inkasovať 50.000 eur.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že nepristúpilo ani k disciplinárnemu návrhu voči sudcovi pre prípravné konanie. Zdôraznilo, že pri prípadnom vyvodzovaní disciplinárnej zodpovednosti voči sudcom musí dôjsť k naplneniu disciplinárneho previnenia, pod ktoré patrí svojvoľnosť či spôsobenie značnej škody či následku, "k čomu rozhodnutím sudcu v predmetnom konaní neprišlo".

Po krátkej prestávke sa pokračuje vo vykonávaní listinných dôkazov, pričom verejnosť je na určitý čas vylúčená. "Bude vykonávané dokazovanie čítaním listinných dôkazov, ktoré obsahujú tajomstvo, ktoré je chránené osobitným zákonom," povedala pred vylúčením verejnosti sudkyňa.

Národná kriminálna agentúra zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok