Extravagantný, teatrálny, charizmatický. Freddie Mercury mal všetko, čo sa dalo kúpiť, okrem šťastia

TA3 ČTK
5.9.2021 07:00

Showman každou bunkou a aj majiteľ jedného z najväčších hlasov v histórii populárnej hudby. To bol Freddie Mercury, spevák britskej kapely Queen, ktorý by 5. septembra oslávil 75. narodeniny. Jeho životným krédom však bolo, že "žiť do sedemdesiatky by bola nuda". Milovník života sa nakoniec dožil len 45 rokov, keď sa stal jednou z najznámejších obetí ochorenia AIDS.

Extravagantný, teatrálny, charizmatický. Freddie Mercury mal všetko, čo sa dalo kúpiť, okrem šťastia
ČTK

Večierky a extravagancia

Na koncertných pódiách bol perfekcionistom, vyžíval sa v pompéznosti a okázalých gestách. Vystupoval v tesných nohaviciach, priliehavých kombinézach s hlbokým výstrihom alebo kožušinových plášťoch, namaľovaný alebo s nalakovanými nechtami. Bol extravagantný, teatrálny a charizmatický.

Mercury s obľubou usporadúval divoké večierky vo svojom 28-izbovom dome v Kensingtone plnom milovaných mačiek a tiež na španielskom ostrove Ibiza. Vyhlasoval, že má "všetko, čo sa dá kúpiť, okrem šťastia" a "nestriedmosť je súčasťou jeho ja"

Začiatkom 70. rokov vytvoril spolu s gitaristom Brianom Mayom, bubeníkom Rogerom Taylorom a basistom Johnom Deaconom tím, považovaný dodnes rockovým svetom za jednu z najkvalitnejších zostáv. Na svete bola skupina Queen, čiže kráľovná (čiže aj slangovo homosexuál). Táto britská formácia žiarila dve desaťročia na špičke svetového rocku s hitmi ako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, We Will Rock You, Radio Ga Ga alebo I Want It All.

Študent dizajnu

Freddie Mercury, vlastným menom Farookh Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na ostrove Zanzibar do rodiny parsov, potomkov starých Peržanov. Vďaka svojmu otcovi, ktorý pracoval pre britskú vládu, sa v Indii dostal do anglickej internátnej školy. Tam mu kamaráti začali hovoriť Freddie. Neskôr sa rodina presťahovala do Anglicka, kde Fred predával oblečenie z druhej ruky a študoval dizajn na umeleckej akadémii v Ealingu. Podľa mena mýtického božieho posla si v tom čase zmenil priezvisko na Mercury.

Freddie. ČTK

Speváka s hlasovým rozsahom cez tri oktávy, skvelou technikou a frázováním fascinovala tiež klasická hudba. So španielskou opernou divou Montserrat Caballéovou dokonca natočil jeden zo svojich dvoch sólových albumov nazvaný Barcelona (1988).

Pravý džentlmen

Podľa jeho osobného asistenta Petera Freestona, ktorý dnes žije v Česku a má aj české občianstvo, dokázal Mercury byť aj pravým džentlmenom. "Vybranému správaniu sa naučil na internátnej škole," povedal Freestone, ktorý so spevákom strávil 12 rokov, prakticky 24 hodín denne. Bol jeho osobným asistentom, garderobiérom a staral sa aj o chod jeho každodenného života. 

"Freddie mal dve stránky osobnosti. Na javisku to bol veľký showman, ale vedel byť aj veľmi tichý a zázemie domova pre neho bolo veľmi dôležité," povedal Freestone.

Málokto čakal, že úspešné turné Magic Tour (1986), v rámci ktorého Queen zavítali aj za železnú oponu do Budapešti, bude Freddieho posledným. Na verejnosti sa potom objavoval už len sporadicky, v nie príliš dobrej kondícii a značne vychudnutý. 

V štúdiu sa však zo seba stále snažil vydávať to najlepšie. Posledný album kapely, vydaný ešte pred Freddieho smrťou, nazvali Innuendo (1991). Obsahoval hity ako Show Must Go On alebo These Are The Days Of Our Lives a odborníci ho považujú za jeden z najvydarenejších.

Šokujúca diagnóza

Len deň pred svojou smrťou šokoval Mercury celý svet správou o tom, že má AIDS. "Prišiel čas, aby som svojim priateľom a priaznivcom na celom svete povedal pravdu. Dúfam, že každý z nich sa spojí so mnou, s mojimi lekármi a so všetkými, ktorí bojujú proti tejto hroznej chorobe," povedal vo svojom vyhlásení pre tlač. Zomrel 24. novembra 1991 vo veku 45 rokov.

Po Mercuryho smrti zvyšok kapely dlho odmietal myšlienku, že by Freddieho miesto mohol zaujať niekto iný. Nakoniec začala legendárna kapela koncertovať najprv s britským spevákom Paulom Rodgersom, potom s Američanom Adamom Lambertom. Basgitarista Deacon sa k obnovenej zostave nepripojil.

Pred piatimi rokmi, pri príležitosti Mercuryho nedožitých sedemdesiatin, bol po ňom pomenovaný asteroid. V roku 2018 vzbudil veľkú pozornosť americký film Bohemian Rhapsody o Mercuryho živote a kapele Queen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok