Vysoká voda zaplavila už vyše polovicu Benátok

TASR TA3
1.11.2012 12:43

Sezónna vysoká voda zaplavila v noci na dnes viac ako polovicu talianskych Benátok, informovala agentúra DPA.

Vysoká voda zaplavila už vyše polovicu Benátok
SITA

Nezvyčajne silný príliv v kombinácií s daždivým počasím spôsobil počas noci zvýšenie hladiny v Benátskej lagúne nad kritickú úroveň 140 centimetrov.

Na svetoznámom Námestí svätého Marka bolo dnes približne 60 centimetrov vody, ktorá má začať opadávať až po približne 15 hodinách. Normalizácia situácie v meste sa očakáva až v priebehu piatka.

Najsilnejší príliv od decembra 2010 zatopil viac ako 58 percent Benátok. Najviac postihnuté je mesto Chioggia na južnom okraji Benátskej lagúny, kde hladina prílivu kulminovala na 164 centimetroch.

Príliv v lagúne každoročne vrcholí v priebehu jesene a zimy, keď sa voda prelieva do benátskych ulíc a námestí. Hrozba, ktorú predstavuje "acqua alta" podľa meteorológov v uplynulých rokoch vzrástla v dôsledku silných dažďov na severe Talianska.

Vedci od tragických záplav v roku 1966 zvažujú rôzne spôsoby, ako eliminovať nebezpečenstvo stúpajúcej vody. Po rokoch sa blížia k dokončeniu systému pohyblivých protipovodňových zábran s názvom MOSE, ktoré majú dokončiť v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok