Predchodca veľrýb mal štyri nohy. Objavili ho v egyptskej oáze

TA3 ČTK
4.9.2021 09:00

Vedci objavili v egyptskej púšti fosíliu doteraz neznámeho štvornohého predchodcu dnešných veľrýb. Približne tri metre dlhé zviera môže podľa paleontológov prispieť k pochopeniu vývoja veľrýb. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oáza Afrika

Desiatky miliónov rokov stará kostra

Cicavec s krátkymi nohami a dlhým chvostom žil podľa vedcov približne pred 43 miliónmi rokov, teda asi 20 miliónov rokov po vyhynutí dinosaurov. Patrí do skupiny vyhynutých veľrýb, ktoré sa ešte stále pohybovali na súši ale o niečo lepšie im to išlo v mori.

Paleontológovia objavili kostrové pozostatky v oáze Fajjúm, ktorá leží neďaleko Káhiry. Oblasť, ktorú kedysi pokrývalo more, je na fosílie veľrýb, žralokov či krokodílov bohatá. Neďaleko oázy leží múzeum, ktoré návštevníkov zoznamuje s vyhynutými veľrybami.

Záhadný pôvod veľrýb

Novoobjavený druh štvornohého predchodcu veľrýb dostal meno Phiomicetus anubis. Latinský názov odkazuje k oáze Fajjúm a staroegyptskému bohu Anubisovi, ktorý mal na starosti mŕtvych a pochovávanie. Anubis býval znázorňovaný ako muž s hlavou psa alebo šakala.

Tri metre dlhý a 600 kilogramov ťažký cicavec bol pravdepodobne vrcholovým predátorom, uviedli jeho objavitelia. Nález podľa nich prispeje k pochopeniu vývoja veľrýb, ktorý bol pre vedcov ešte koncom minulého storočia veľkou záhadou. 

Paleontológovia z objavených nálezov usúdili, že veľryby sa pred niekoľkými desiatkami miliónov rokov vyvinuli zo suchozemských cicavcov.

Témy: Fajjúm Káhira
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok