Letecké dni SIAF v Kuchyni lákajú na novinky aj historické lietadlo z druhej svetovej vojny

TA3 TASR
3.9.2021 12:46

Na víkendových Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2021 budú môcť návštevníci vidieť lietadlá nielen počas letu, ale už pri rolovaní, teda pohybe po rozjazdovej ploche. Letecká základňa Kuchyňa/Malacky ponúka oproti letisku Sliač, z ktorého sa pre rekonštrukciu museli tento rok presunúť, tiež viac parkovacích miest a väčšiu divácku zónu. Informoval člen mediálneho tímu Andrej Brník.

Organizátori lákajú napríklad na premiéru dopravného lietadla Airbus A400M nemeckej armády v statickej ukážke. „Okrem toho sa nám podarí potešiť aj milovníkov historických lietadiel,“ upozornil Brník s odkazom na lietadlo z druhej svetovej vojny Hawker Hurricane. Avizuje tiež predstavenie novej generácie L-39NG. Na letisku sa predstaví aj talianska akrobatická skupina FrecceTricolori.

Ako priblížil Brník, pri zostavovaní programu sa najprv zbierajú dáta od pilotov, napríklad požiadavky o tom, kedy môžu lietať, aký benzín potrebujú, zohľadňuje sa aj to, ako dlho trvá príprava. „Nemôžu ísť po sebe vždy všetky esá, ale program by mal mať podobu sínusoidy. Atraktívne letové ukážky verzus menej atraktívne,“ načrtol.

Návštevníci podujatia by nemali zabudnúť na respirátor, respektíve rúško. Myslieť treba aj na počasie a zobrať si pokrývku hlavy, prípadne dáždnik. Komfort môže zvýšiť aj rozkladacia stolička alebo deka.

Organizátori sa snažili zabezpečiť čo najväčšiu bezpečnosť z hľadiska zdravia. "V prospech nášho podujatia hovorí najmä fakt, že je vo voľnom priestore a na obrovskej ploche. Infraštruktúru a služby sme sa snažili rozmiestniť po celom areáli tak, aby sme minimalizovali možnosti zhlukovania ľudí," uviedol.

SIAF sa tento rok uskutoční 4. až 5. septembra. Zúčastní sa na ňom 13 krajín sveta. Pripravených je viac ako 30 letových ukážok a vyše 40 statických ukážok na zemi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok