Čína prichádza s novým zákazom. Nesmú sa zhotovovať rebríčky celebrít podľa obľúbenosti

TA3
5.9.2021 08:00

Čína prijatie tohto zákazu odôvodnila tým, že sa snaží "očistiť fanúšikovskú kultúru" a ochrániť aj tých najmenších pred šikanovaním. Fanúšikovská kultúra totiž podľa úradov negatívne vplýva na psychické zdravie detí. V rámci súťaživosti tak dochádza medzi jednotlivými fanúšikmi k šikanovaniu v online priestore.

Čína sa pokúša zvládnuť deltu. V lockdowne sú milióny ľudí, masovo sa testuje
TASR/AP

Čínske úrady zakázali hodnotiť celebrity podľa obľúbenosti a zostavovať rebríčky. Regulačné orgány sa takýmto spôsobom snažia "očistiť" a vylepšiť fanúšikovskú kultúru a slávu. Podľa zverejnených predpisov v štátnych médiách musia byť z internetu vymazané všetky dostupnú zoznamy a rebríčky hodnotiace čínske hviezdy.

 Publikovať je možné iba zoznamy, ktoré hodnotia piesne, televízne programy, či filmy. Menší dôraz sa v nich však má klásť na „lajky“ a komentáre a do úvahy by skôr mali vziať orientáciu na prácu či profesionálne hodnotenie, píše The Guardian. 

Kancelária ústrednej komisie pre záležitosti kyberpriestoru v júni predstavila špeciálnu operáciu zameranú na kultúru fanklubov. Tá podľa komisie negatívne ovplyvnila duševné zdravie detí. Výsledky miestnych orgánov ukazujú, že reguláciu je potrebné zvýšiť. 

10-bodový zoznam, ktorý má „napraviť chaos“ v komunite fanúšikov obsahuje aj príkaz na „prísne regulovanie“ manažérov celebrít a spoločností, ktoré prevádzkujú fanúšikovské stránky. Tie totiž spôsobujú vzájomné šikanovanie medzi jednotlivými fanúšikmi. Komisia zároveň uviedla, že deti boli motivované k tomu, aby prispievali k získavaniu finančných prostriedkov alebo k hlasovaniu za jednotlivé celebrity v súťažných programoch. V nich má dochádzať k online šikanovaniu, obťažovaniu či slovnému osočovaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok