Taliban oznámi zloženie svojej vlády zrejme už v piatok, po tradičných modlitbách

TA3 TASR
3.9.2021 07:33

Militantné hnutie Taliban možno už v piatok oznámi zloženie svojej vlády. S odvolaním sa na dva zdroje z Talibanu o tom v noci na piatok informovala agentúra AFP s tým, že k oznámeniu by mohlo dôjsť po tradičných piatkových modlitbách.

V Afganistane bude znovu zakázaná hudba, vyhlásil to hovorca Talibanu
TASR/AP

Katar pracuje na znovuotvorení letiska v Kábule

Ako pripomenula AFP, stane sa tak v atmosfére nedôvery voči islamistom, ktorí nedávno prešli premenou z povstaleckej skupiny na vládnucu silu, a len niekoľko dní po tom, čo Spojené štáty z Afganistanu úplne stiahli svoje jednotky a ukončili tak svoju 20 rokov trvajúcu vojenskú prítomnosť v krajine.

Západ zvolil nateraz vyčkávací prístup k spolupráci s Talibanom v budúcnosti, i keď sa už objavili určité náznaky otvárania sa voči tomuto hnutiu - keď napr. spoločnosti Western Union a MoneyGram oznámili, že obnovujú prevody peňazí. Ide o dôležité rozhodnutie, pretože mnoho Afgancov je závislých od finančnej pomoci od príbuzných v zahraničí. Katar zasa informoval, že pracuje na znovuotvorení letiska v Kábule, čo pomôže preprave prípadnej humanitárnej pomoci.

V najbližších dňoch v krajinách susediacich s Afganistanom očakávajú ministrov zahraničných vecí Británie a Talianska, aby tam diskutovali o osude utečencov, ktorým by sa ešte mohlo podariť odísť z Afganistanu. Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio by mal v piatok navštíviť Uzbekistan, Tadžikistan, Katar a Pakistan s cieľom pomôcť afganským utečencom. Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab by mal do tohto regiónu zamieriť na budúci týždeň.      

Proaktívnejší postoj môže zaujať Čína: hovorca Talibanu v piatok na sociálnej sieti Twitter napísal, že čínske ministerstvo zahraničných vecí sľúbilo, že ponechá svoje veľvyslanectvo v Afganistane otvorené a posilní bilaterálne vzťahy i humanitárnu pomoc. Taliban už avizoval, že jeho vládnutie bude umiernenejšie ako v rokoch 1996-2001, keď ho k moci vyniesli roky konfliktu v krajine - najskôr sovietskej invázie v roku 1979 a potom občianskej vojny.

Režim Talibanu bol a je známy vlastnou interpretáciou islamského práva a ponižujúcim zaobchádzaním so ženami, ktoré sa svojho času nesmeli vzdelávať ani voľne pohybovať na verejnosti. Po nedávnom ovládnutí Afganistanu však Taliban deklaroval, že jeho vláda bude "inkluzívnejšia".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok