Tipy na bezpečné nanášanie repelentu a kam ho nikdy nestriekať

TA3/bd
3.9.2021 09:00

Či už ste vonku na turistike, v záhrade alebo grilujete, repelent je nevyhnutnosťou. Nielenže dokáže predchádzať svrbivému a nepríjemnému uhryznutiu, ale čo je dôležitejšie, bráni aj proti vážnym chorobám, akými sú napríklad lymská borelióza. Napriek tomu niektorí ľudia váhajú po ňom siahnuť z obavy, že zložky používané na odvrátenie hmyzu môžu byť zdraviu škodlivé.

Tipy na bezpečné nanášanie repelentu a kam ho nikdy nestriekať
FreePik

Repelent obsahuje účinné látky, ktoré sa používajú na odpudzovanie hmyzu. Prvé repelenty boli vyvinuté americkou armádou v štyridsiatych rokoch minulého storočia. V skutočnosti hmyz nezabíja, skôr odvracia ich pozornosť od vašej pokožky. 

Kliešte a komáre priťahujú chemikálie, ktoré produkuje ľudské telo, predovšetkým oxid uhličitý. Detekujú ho preto vo vzduchu a tento oblak plynu nasledujú, kým sa k vám nedostanú. Nasprejovať sa je niečo ako zabaliť sa do neviditeľného plášťa, vďaka ktorému vás nemôžu nájsť. Jednoducho narúša senzorický systém hmyzu, takže si ľudí nevšimnú. 

repelent Pixabay

Je bezpečný?

Napriek veľkému počtu skeptikov, je bezpečný. Je to jedna z najlepšie študovaných chemikálii a žiadny z výskumov nezistil vážne problémy s dlhodobou expozíciou. Veda súhlasí s tým, že je viac-menej neškodný pre aplikáciu na neporušenú pokožku. Neexistujú žiadne dôkazy o závažných negatívnych vedľajších účinkoch, pokiaľ ho nebudete prehĺtať, vdychovať, nenastriekate do očí a pod. 

Čo sa týka obáv, že spôsobuje rakovinu, repelent nie je klasifikovaný ako ľudský karcinogén a nie sú známe žiadne štúdie, ktoré by poukazovali na súvislosť medzi rakovinou a expozíciou repelentu. Prečo sú niektorí ľudia presvedčení, že je nebezpečný? Jedným z dôvodov môže byť, že má silný chemický zápach. Niektorí si spájajú repelent so silným insekticídom, ktorý je toxický pre ľudské zdravie.

repelent Pixabay

Tipy na bezpečné nanášanie 

Tu je návod, ako čo najlepšie využiť repelent proti hmyzu:

  • Znížte celkovú chemickú expozíciu, iba na dobu, čo ste vonku, aby ste minimalizovali pravdepodobnosť kožných reakcií.
  • Nestriekajte repelent na pokožku bábätkám.
  • Na konci dňa si sprej poriadne z pokožky vymyte.
  • Nezabudnite na nohy a topánky. Komáre sú silne priťahované k pokožke, ktorá zapácha.
  • Nastriekajte tenký film repelentu na odev - nie je potrebné ho nanášať priamo na pokožku.
  • Aby sa zabránilo kontaktu s očami a ústami, nastriekajte repelent do dlaní a potom ho rozotrite.
  • Nenanášajte prípravok na podráždenú pokožku, vyhýbajte sa ústam, nosným dierkam a očiam.
  • Nikdy ho nepoužívajte v uzavretom priestore alebo v blízkosti jedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok