FOTO Boli sme sa pozrieť, kde vznikal kríž pre pápeža Františka. Váži 150 kilogramov

TA3/hm
3.9.2021 05:00

Oltárny kríž, ktorý bude zdobiť pódium počas pápežskej omše v Šaštíne, vyrobili neďaleko Bratislavy. Časť umeleckého diela, za ktorým stojí sochár Martin Lettrich, vznikala v Zálesí - v dielni bratov Meškovcov. Súčasťou hliníkového kolosu bude i torzo trámov z kostola, ktorý v júni zničilo tornádo, a tiež nadrozmerná socha Ježiša Krista. Na to, ako bude kríž vyzerať, sme sa boli pozrieť priamo v dielni.

FOTO Boli sme sa pozrieť, kde vznikal kríž pre pápeža Františka. Váži 150 kilogramov
Braňo Zajaček

Ako už na úvod pre TA3 povedal Juraj Meško, s akademickým sochárom Martinom Lettrichom nespolupracujú po prvýkrát. Poznajú sa 20 rokov a majú za sebou už niekoľko "zaujímavých projektov". Pre pápeža však ešte netvorili. 

Kus kostola, ktorý zničilo tornádo

"Bola to pre nás veľká výzva. Neváhal som a dohodli sme sa na spolupráci," uviedol. Juraj spolu s bratom Samuelom a svojimi zamestnancami pracovali na výrobe korpusu a jeho povrchovej úprave s prestávkami asi dva týždne. Mohutný kríž bude počas slávnostnej omše 15. septembra priamo za Svätým Otcom.

Dielňa, v ktorej vznikal kríž pre pápeža Braňo Zajaček

Kríž tvoria hliníkový korpus dlhý 5,8 metra a široký 2,9 metra, drevená časť a socha Ježiša Krista. Do korpusu bude vo finále vsadená časť trámov, ktorá pochádza z Kostola sv. Jakuba z obce Moravská Nová Ves, ktorú spustošilo tornádo. Ako Meško povedal, v umeleckom diele je skrytá symbolika poukazujúca na silu prírody. 

S drevom, ktoré bolo súčasťou sakrálnej stavby dlhé roky, aj preto narábali šetrne a s úctou. Okrem neho pochádzajú všetky materiály použité pri výrobe zo Slovenska. Torzo trámov bude prekrývať telo Ježiša Krista v nadživotnej veľkosti vymodelované z extrudovaného (tvrdeného) polystyrénu.

Váži 150 kilogramov

Finálnu podobu nadobudne 150-kilogramový kríž v sobotu 3. septembra. Zo Zálesia ho prevezú priamo do pútnického mesta a inštalovať ho majú tesne pred pápežovou návštevou. Ako Juraj pripomenul, autormi areálu aj s pódiom, na ktorom bude stáť kríž, sú Mária Bogárová, Michal Bogár, Ema Ruhigová a Roman Ruhig.

Pódium pre pápeža v Šaštíne Braňo Zajaček

Po slávnostnej omši zostane kríž v Šaštíne. Osadia ho na lúke ako pamiatku na návštevu hlavy katolíckej cirkvi. Juraj považuje fakt, že môže byť súčasťou takéhoto projektu, za poctu. Firmu, kde pôsobí, totiž zakladal ešte v deväťdesiatych rokoch jeho otec. Ako hovorí, z kovu dokážu vyrobiť všetko to, čo sa nedá kúpiť v obchode. "Bola to veľká výzva, ktorá sa už nikdy v živote nezopakuje," uzavrel.

Ďalšie informácie sa dozviete aj v reportáži Televízie TA3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok