Rizikové faktory rakoviny prostaty a príznaky, na ktoré dávať pozor

TA3/bd
2.9.2021 18:30

Rakovina prostaty je stále druhou hlavnou príčinou úmrtia na rakovinu na svete. To vám dáva predstavu o tom, ako bežný je tento typ rakoviny, ktorý súvisí najmä so starnutím.

Rizikové faktory rakoviny prostaty a príznaky, na ktoré dávať pozor
FreePik

Má pôvod v predstojnej žľaze mužov. Prostata je súčasťou mužského reprodukčného systému umiestneného pod močovým mechúrom. Rakovina prostaty, ako každý iný typ rakoviny, vzniká, keď bunky začnú rásť mimo kontroly. To, ako agresívne rastú a šíria sa, určuje jej štádium.

4 štádiá rakoviny prostaty

Fáza 1: Rakovina je lokalizovaná iba v prostate. Je v skutočnosti taká malá, že ju nemožno cítiť ani pri fyzickom vyšetrení.
Fáza 2: Rakovina je stále obmedzená na prostatu, ale je väčšia a doktor ju môže cítiť ako pevný uzlík.
Fáza 3: Rakovina sa stále nachádza predovšetkým v prostate, ale začína sa rozširovať do semenníkov.
Fáza 4: V najťažšom štádiu uniká z oblasti prostaty a dostáva sa na iné miesta v tele, ako sú lymfatické uzliny, kosti a ďalšie orgány.

prostata Pixabay

Príčiny rakoviny 

Na rozdiel od niektorých iných typov rakoviny, rakovina prostaty nemá žiadne jasné environmentálne väzby. Napríklad rakovina pľúc je spojená s fajčením a rakovina hrubého čreva zase so stravou, ale rakovina prostaty nemá jedinú rozpoznateľnú environmentálnu príčinu. Existujú však určité faktory, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom.

Rizikové faktory

  • Rodinná anamnéza: Existuje pri nej silné genetické prepojenie. Ak máte príbuzného s rakovinou prostaty ( brat alebo otec), riziko vzniku je dvojnásobné alebo trojnásobné.2.
  • Vek: Vyskytuje sa takmer výlučne u starších mužov. Čím je muž starší, tým je väčšia pravdepodobnosť ochorenia.
  • Strava: Zdá sa, že existuje určitá súvislosť medzi stravou a rakovinou prostaty, ale celkovo je toto prepojenie relatívne slabé. Vo všeobecnosti je však akákoľvek strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a nízkym obsahom ovocia a zeleniny spojená so zvýšeným rizikom rakoviny.

INFO: Nie je dokázané, že by smartfóny, notebooky alebo iné elektronické zariadenia spôsobovali rakovinu prostaty.

prostata FreePik

Príznaky môžu zahŕňať:

  • Spomalené močenie: Slabý alebo úzky prúd alebo potreba močiť v sede, pretože prúd nie je dostatočne silný na to, aby sa dostal zo stojacej polohy.
  • Musíte vstať v noci aj niekoľkokrát na WC, aby ste sa vyprázdnili
  • Podráždenie a nepríjemné pocity pri močení
  • Obtiažne spustenie alebo zastavenie prúdu moču
  • Bolesť pri močení
  • Problémy s erekciou alebo bolesť pri ejakulácii
  • V pokročilých prípadoch rakoviny prostaty sa v moči alebo v sperme môže objaviť krv

Je dôležité si uvedomiť, že niektoré príznaky rakoviny prostaty môžu odrážať nerakovinové príčiny. Aj infekcia môže spôsobiť bolesť pri močení. A pretože prostata sa starnutím normálne zväčšuje, mnoho rovnakých symptómov sa vyskytuje aj bez rakoviny. To však neznamená, že by ste mali ignorovať akékoľvek príznaky súvisiace s prostatou. 

prostata FreePik

Diagnóza prebieha sériou testov:

Krvný test
Prvým krokom v diagnostike je krvný test na antigén špecifický pre prostatu, známy tiež ako PSA test. Ak je hladina zvýšená, nemusí to byť nutne dôkaz rakoviny. Je to však varovný prst, že by sa malo urobiť ďalšie vyšetrenie.

Zobrazovacie metódy
Na hľadanie príznakov rakoviny prostaty sa čoraz častejšie používa magnetická rezonancia.

Biopsia
Jediný definitívny spôsob diagnostiky rakoviny je biopsia. Biopsia je chirurgický zákrok na odstránenie tkaniva z podozrivej oblasti s cieľom zistiť, či sú prítomné rakovinové bunky. Jedná sa o malý, nízkorizikový zákrok, ktorý je možné vykonať ambulantne. 

prostata FreePik

Liečba 

Ako sa lieči rakovina prostaty, bude závisieť od toho, v akom štádiu sa nachádza. V 1. štádiu nemusí byť liečba mnoho rokov dokonca potrebná a bude vyžadovať iba monitorovanie.

Na agresívnejšie typy rakoviny je možné použiť nasledujúce liečebné postupy:

  • Chirurgia: Na odstránenie postihnutých oblastí alebo celej prostaty sa vykoná chirurgický zákrok.
  • Radiačná terapia a chemoterapia: Tieto terapie je možné použiť samotne alebo v kombinácii s chirurgickým zákrokom bez odstránenia prostaty.
  • Strojová terapia: Medzi nové liečebné postupy patrí ultrazvuk s vysokou intenzitou na zameranie rakoviny a kryochirurgia, ktorá na zmrazenie chorej časti prostaty používa sondu s nízkou teplotou. 
  • Hormonálna terapia: Pri rakovine prostaty, ktorá sa už rozšírila, pomôžu lieky, ktoré znižujú produkciu testosterónu v tele, čo pomáha kontrolovať rast rakoviny. Tento typ liečby sa používa predovšetkým v pokročilých prípadoch a môže byť účinný mnoho rokov, aj keď úplné vyliečenie nie je možné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok