Minister školstva chce znížiť rozpočet osemročným gymnáziám

TASR
1.11.2012 11:51

Osemročné gymnáziá zrejme dostanú od januára 2013 menej peňazí. Výpočet normatívu na žiaka prvého až štvrtého ročníka osemročného gymnázia totiž ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) plánuje dať na rovnakú úroveň, ako je to na základných školách.

Minister školstva chce znížiť rozpočet osemročným gymnáziám
SITA

Momentálne sa na žiakov osemročných gymnázií vzťahuje rovnaký normatív ako na stredné školy.

Rezort zmenu odôvodňuje tým, že vzdelávanie detí v prvých ročníkoch osemročných gymnázií stojí rovnako ako na základných školách. "Zmena súvisí s rovnakou personálnou a prevádzkovou náročnosťou vzdelávania žiakov 1.-4. ročníka osemročného gymnázia a žiakov základných škôl," zdôvodnil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Dodal, že zmena výpočtu normatívu súvisí s Národným programom reforiem na rok 2012, ktorý schválila predchádzajúca a aj súčasná vláda SR. Novela nariadenia vlády, ktorá má zmenu priniesť, je v pripomienkovom konaní.

Prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR Pavel Sadloň sa domnieva, že tento krok ministerstva môže viesť k redukcii osemročných gymnázií. "Ak upravíme tieto normatívy, je možné, že osemročné gymnáziá pôjdu do útlmu nie preto, že by sme kritizovali ich kvalitu, ale jednoducho preto, že nebudú mať na to, aby vzdelávali podľa vlastných školských vzdelávacích programov," povedal pre TASR.


Dodal, že výučba mnohých predmetov na osemročných gymnáziách prinášala oproti základným školám určitú pridanú hodnotu a vzdelávanie v rámci nich sa považuje za kontinuálne stredoškolské vzdelávanie. "Keď my zoberieme peniaze z fungujúceho systému, určite to bude mať za následok okresávanie úspešného modelu rozvoja vzdelávania talentovaných detí," zdôraznil Sadloň.


Asociácia zaslala ministrovi požiadavku, aby zachoval súčasný model financovania gymnázií, zatiaľ nedostala spätnú väzbu. Minister Čaplovič v minulosti označil osemročné gymnáziá za "vysávače základných škôl". Je tiež rád, že od budúceho školského roka bude môcť ísť na tieto gymnáziá len obmedzený počet detí.


Exminister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) v roku 2010 pozastavil zámer obmedziť počet prijatých na osemročné gymnáziá na päť percent ročníkovej populácie. Od 1. septembra 2013 bude už tento limit platiť na celom Slovensku. "Všetci mi tlieskajú, najmä učitelia základných škôl, lebo sme si urobili zo základných škôl špeciálne školy a treba odstrániť tieto vysávače našich základných škôl, ktoré spôsobujú nekvalitu vzdelávania na základných školách," vyhlásil v apríli šéf rezortu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok