Severovýchod USA sa spamätáva z ničivej búrky

TA3 TASR
1.11.2012 10:58

Hurikán Sandy si vyžiadal najmenej 72 obetí. Bez elektriny je stále viac ako 6 miliónov Američanov a verejná doprava sa dostáva do starých koľají len veľmi pomaly. V New Jersey unikli z ropného zariadenia do vody tisícky litrov nafty.

Po štyroch dňoch začalo opäť premávať newyorské metro

Newyorské metro začalo dnes v obmedzenom rozsahu opäť premávať po štvordňovej prestávke vynútenej superbúrkou Sandy.

Ako oznámil riaditeľ metropolitnej dopravnej spoločnosti MTA Joseph Lhota, vlaky budú dnes premávať na 14 z 23 liniek podzemnej dráhy.

Spojenie do oblasti dolného Manhattanu sa zatiaľ nepodarilo obnoviť kvôli rozsiahlemu výpadku elektriny. Bez energie stále zostávajú státisíce ľudí predovšetkým v dolnom Manhattane.


Cestovanie v metre, ktoré v bežné dni prepraví 5,2 milióna pasažierov, bude dnes a v piatok bezplatné, ako o tom rozhodol guvernér štátu New York Andrew Cuomo.


Morská voda, ktorá zaplavila tunely podzemnej dráhy, spôsobila najhoršie škody v systéme newyorského metra v jeho 108-ročnej histórii.


Život v New Yorku sa dnes postupne vracal do normálnych koľají. Tri hlavné letiská už obnovili aspoň obmedzenú prevádzku a premávajú už aj viaceré prímestské vlaky.


Guvernér Cuomo nariadil dodávky potravinovej pomoci pre starších a chudobných ľudí, ktorí zostali uväznení vo vrchných poschodiach obytných komplexov, v ktorých po výpadku elektriny nesvieti na chodbách svetlo a nepremávajú výťahy.


Celkovo si Sandy v Severnej Amerike vyžiadala najmenej 76 životov a minimálne 69 v Karibiku. V samotnom New Yorku zahynuli vyše tri desiatky ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok