V centre Bratislavy pokračujú protesty, skupina demonštrantov zablokovala cesty

TA3 TASR
1.9.2021 12:24

V Bratislave sú viaceré protesty, polícia preto prijala rôzne opatrenia. Spolupracovať s Policajným zborom je pripravená aj Mestská polícia Bratislava. Aktuálnu situáciu priblížila aj naša redaktorka Lenka Ježová.

Väčšina demonštrantov, ktorí sa presunuli z Hodžovho námestia v Bratislave pred budovu Národnej rady SR sa vrátila späť do centra mesta, kde pokračuje protest pred Prezidentským palácom. Viacerí demonštranti však zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave.

Antikonfliktnému policajnému tímu sa podarilo dohodnúť s demonštrantmi, aby neblokovali Staromestskú ulicu v Bratislave a presunuli sa späť smerom na Hodžovo námestie. Demonštrantov postupne vytláčajú zo Staromestskej ulice ťažkoodenci. Eskalácii napätia sa snaží zabrániť antikonfliktný tím a členovia zásahovej jednotky bratislavskej mestskej polície.

V hlavnom meste sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR konajú viaceré verejné zhromaždenia. Niekoľko stoviek ľudí sa zúčastnilo na proteste na Hodžovom námestí, na ktorom boli viacerí členovia i sympatizanti strany ĽSNS. Po skončení prejavov rečníkov sa dav presunul ku schodom vedúcim k vstupným dverám do parlamentu. Pokračovať ďalej demonštrantom bránili desiatky policajných ťažkoodencov. Na mieste bol aj zásahový tím bratislavskej mestskej polície, dopravní policajti i policajný antikonfliktný tím. Hoci sa dav chcel dostať k budove parlamentu a napätie eskalovalo, polícia nemusela zasahovať.

Pred parlamentom polícia krátko po 13.00 h už riešila incident s pár demonštrantmi, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy Národnej rady SR. Zásah sprevádzali i potýčky. Polícia zadržala dvoch protestujúcich.

"V čase po 13.00 h boli z dôvodu protiprávneho konania na Námestí Alexandra Dubčeka obmedzené na osobnej slobode dve osoby, ktoré boli následne eskortované na policajné oddelenie," potvrdila bratislavská polícia.

Dav protestuje proti vláde, tvrdí, že na Slovensku prebieha "genocída slovenského národa", porušuje sa Ústava SR i základné ľudské práva. Rečníci sa negatívne vyjadrujú voči očkovaniu proti ochoreniu COVID-19, voči pandémii nového koronavírusu i protipandemickým opatreniam. Kritizujú taktiež opatrenia na hraniciach.

Bratislavská polícia uviedla, že pre stredajšie protesty v hlavnom meste prijala adekvátne opatrenia. "Situáciu budeme priebežne monitorovať a v prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, využijeme zákonné opatrenia na zjednanie nápravy," skonštatovala polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok