Začal fungovať nový úrad, má prispieť k potláčaniu korupcie

TA3 ATSR
1.9.2021 09:58

Od 1. septembra začal fungovať Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. „Úplne najväčšou výzvou pre nás bude povzbudiť ľudí, aby sa nebáli ozvať, keď ide o zneužívanie verejných zdrojov,“ uviedla predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová.

Začal fungovať nový úrad
TASR/Pavol Zachar

„V najbližšom období sa budeme zameriavať najmä na šírenie informácií o tom, že úrad existuje a o možnostiach podpory a ochrany tých, ktorí sa rozhodnú poukázať na vážne porušovanie pravidiel,“ podotkla. Dlugošová chce vybudovať z ÚOOPČ inštitúciu, na ktorú sa budú ľudia s dôverou obracať a ktorá prispeje k férovejšej spoločnosti a aj k potláčaniu korupcie.

„Naším cieľom je tiež poukázať na spoločenský prínos poctivého prístupu v zamestnaní a oceniť tých, ktorí chcú byť zodpovední a ozvú sa,“ spresnila s tým, že úrad bude tiež chrániť zamestnancov, ktorí budú čeliť pre svoje oznámenie odvete od svojho zamestnávateľa.

ÚOOPČ sídli na bratislavskom Námestí slobody. „Výzvou pred štartom úradu bolo množstvo úloh pri spočiatku veľmi malom počte zamestnancov. Začínali sme naozaj z domácich kancelárií a neskôr v budove s holými stenami so zopár kusmi nábytku,“ dodala s tým, že spočiatku musel každý zamestnanec kumulovať úlohy troch až štyroch ľudí v porovnaní so zabehnutými organizáciami.

„Plánujeme mať 21 zamestnancov, pričom dnes tvorí úrad 11 ľudí. Ďalší vybratí zamestnanci nastúpia v priebehu nasledujúcich týždňov. Momentálne prebieha výberové konanie už len na jedno pracovné miesto,“ doplnila Dlugošová.

Úrad prijíma od septembra podložené oznámenia občanov o nezákonnej činnosti ohrozujúcej verejný záujem poštou alebo prostredníctvom formulára zverejnenom na webovej stránke oznamovatelia.sk. Od 2. septembra začne fungovať aj bezplatná poradenská linka 0800 221 213 (vždy v utorok, stredu a štvrtok od 9.00 do 12.00 h).

Zriadenie úradu priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti už 1. marca 2019. Dlugošovú zvolili poslanci Národnej rady SR na pozíciu predsedníčky ÚOOPČ vo februári 2021. Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy. Má tiež robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom. O svojej činnosti má raz za rok predkladať správu parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok