Polícia prerušila trestné stíhanie v prípade vraždy Daniela Tupého

TASR SITA
1.11.2012 08:49

Trestné stíhanie v prípade neobjasnenej vraždy študenta Daniela Tupého, od ktorej onedlho uplynie sedem rokov, je prerušené. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Polícia prerušila trestné stíhanie v prípade vraždy Daniela Tupého
SITA

V trestnom poriadku sa píše, že trestné stíhanie sa preruší, ak sa nepreukázali skutočnosti, ktoré by oprávňovali trestne stíhať konkrétnu osobu. Vrah študenta je doposiaľ neznámy. Polícia a prokuratúra v minulosti poslali pred súd Richarda Hrotka, pre nedostatok dôkazov bol však oslobodený. Uznesenie, ktorým policajný vyšetrovateľ prerušil trestné stíhanie má dátum 24. august 2012. Podľa informácii od Dobiášovej však polícia na tomto prípade pracovala aj počas posledných 12-tich mesiacov. "V prípade boli vykonané procesné úkony – výsluchy, znalecké dokazovanie a rôzne previerky," povedala.

Incident, ktorý sa odohral 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave, si okrem smrti Tupého vyžiadal aj ďalších šesť zranených, z nich jedného vážne. Študent zomrel po ôsmich ranách nožom. Vo februári 2008 oznámil minister vnútra Robert Kaliňák, že polícia má vraha. O rok neskôr sa postavili pred súd piati muži, ktorých obvinili z útoku na skupinu študentov, jeden z nich zároveň čelil obvineniu z vraždy.

Obvinení mali údajne blízko k bratislavskej skupine piťovcov. Proces skončil ich oslobodením. Utajení svedkovia pred súdom zmenili svoje výpovede a vyšetrovatelia nemali žiadny iný priamy dôkaz. Prokuratúra voči oslobodzovaciemu rozsudku podala odvolanie, no neskôr ho stiahla.

Otca zavraždeného študenta Daniela Tupého dodnes najviac mrzí, že v prípade dobodania jeho syna nebol využitý detektor lži u ľudí, ktorých zo spáchania skutku najprv podozrievali, ale na súde napokon oslobodili. O syna prišiel pred takmer siedmimi rokmi a skutočnosť, že trestné stíhanie bolo koncom tohto leta prerušené, ho veľmi neprekvapila. „Neostáva nič iné, len to akceptovať, čo iné sa dá robiť?,“ povedal pre agentúru SITA Daniel Tupý st., otec obete.

Hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová konštatovala, že pred prerušením stíhania, ku ktorému došlo v auguste, sa ešte v prípade robili viaceré procesné úkony. Konkrétne to boli výsluchy, znalecké dokazovanie a preverovanie niektorých informácií. Tupý starší dopĺňa, že novostanovení vyšetrovatelia preverovali všetky skutočnosti, ktoré sa objavili. „Vyjasnili sa rôzne nové, ale protichodné výpovede. V podstate sa neobjavila žiadna nová skutočnosť, ktorá by umožňovala v prípade urobiť významnejší pokrok,“ poznamenal Tupý st.

Otec zavraždeného študenta hovorí, že na súde bola veľká šanca pomôcť objasniť tento prípad, ale súd neumožnil vyšetrenie na detektore lži. Poukazuje na to, že obžalovaní sa naň dobrovoľne hlásili. „Mohlo sa to vrátiť na došetrenie, stále je to pre mňa záhada,“ povedal. Detektor lži sa u nás nepovažuje za dôkaz, iba poskytuje určitú informáciu. Tupý st. sa však pýta, prečo ho potom využíva aj polícia pri prijímaní do niektorých útvarov, alebo keď preveruje svojich ľudí v súvislosti s nejakou trestnou činnosťou. Podľa jeho názoru by sa mala legislatíva zmeniť.

Otec študenta ešte úplne nezavrhol myšlienku, že prípad vraždy jeho syna napokon vyšetria. Podľa jeho názoru by sa však muselo podariť zistiť, komu patrí jedna biologická stopa, ktorú sa podarilo v minulosti zaistiť.

Daniela Tupého, vtedy 21-ročného študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, dobodali večer 4. novembra 2005 na parkovisku na Tyršovom nábreží v Bratislave-Petržalke. Daniel so šiestimi kamarátmi prechádzal cez parkovisko, kde ich napadli. Všetkých kopali do hlavy, niektorí mali aj bodné zranenia. 

Obžalovaných v kauze tejto vraždy 16. júna 2009 napokon Okresný súd Bratislava I. oslobodil. Súd neuznal za vinného Richarda H., ktorého prokuratúra žalovala z vraždy študenta, ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Rozsudok v kauze padol po približne tri a pol roku od spáchania 

Obžaloba nemala v kauze vraždy študenta Daniela Tupého pevný, nespochybniteľný dôkaz, čo priznala už počas záverečnej reči prokurátorka. Podporila aj návrh otca obete, aby obžalovaní išli na detektor lži, senát to však podobne ako už predtým, keď to navrhovala obhajoba, nepripustil. Detektor lži nie je dôkazom, poskytuje len informácie. Trestné stíhanie a neskôr obžaloba boli podľa prokurátorky postavené len na výpovedi svedkov. Proti oslobodzujúcemu rozsudku sa pôvodne prokuratúra odvolala, neskôr však odvolanie stiahla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok