Kto pochybil? V Rakúsku sa začne súdne pojednávanie vo veci šírenia covidu v stredisku Ischgl

TA3 TASR
31.8.2021 15:58

Prvé súdne pojednávanie týkajúce sa toho, ako sa z rakúskeho lyžiarskeho strediska v tirolskej obci Ischgl rozšíril na jar 2020 do viacerých európskych krajín koronavírus, sa začne 17. septembra na krajinskom súde vo Viedni. Oznámilo to rakúske združenie na ochranu práv spotrebiteľov, ktoré zastupuje pozostalých Rakúšana, ktorý sa tam nakazil covidom a neskôr na následky infekcie zomrel.

Maďarsko nemocnica koronavírus 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Syn a vdova po 72-ročnom rakúskom občanovi, ktorý ochoreniu COVID-19 podľahol, žiadajú od štátu náhradu škody vo výške 100.000 eur, píše agentúra DPA. Starší muž, ktorý bol novinárom, sa nakazil údajne počas chaotického odchodu z lyžiarskeho rezortu, konkrétne počas cesty autobusom. Na súde sa má rozhodnúť aj o tom, či by mohlo dôjsť k  mimosúdnemu vyrovnaniu. "Sme na to pripravení," povedal predseda VSV Peter Kolba.

Po začatí prvého procesu sa v nasledujúcich dňoch sa začne aj ďalších 12 súdnych konaní týkajúcich sa kauzy Ischgl. Žalobcovia zodpovedné úrady obviňujú z toho, že ľudí nevarovali pred rizikom nákazy včas a neskoro zastavili aj prevádzku autobusov a lanoviek pre lyžiarov.

Tisíce dovolenkárov prekvapilo vlani 13. marca oznámenie kancelára Sebastiana Kurza, ktorý vtedy s okamžitou platnosťou rozhodol o izolácii zasiahnutého údolia Paznauntal, pripomína DPA. Spôsobilo to, že mnoho ľudí sa hneď zbalilo a snažilo sa z postihnutej oblasti rýchlo odcestovať. Z pohľadu žalobcov tieto okolnosti prispeli k tomu, že sa vírus rozšírili aj do iných častí Európy.

Prvých infikovaných zistili v obľúbenom stredisku zimných športov Ischgl už začiatkom marca 2020. K jeho uzavretiu však došlo až 13. marca, čiže niekoľko dní po tom, ako sa vyskytli prvé prípady - tie sa objavili najmä v tamojších pohostinstvách. Nezávislá vyšetrovacia komisia neskôr zistila, že regionálni predstavitelia konali príliš pomaly a nezaviedli dostatočné protiopatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok