Afganskému chlapcovi, ktorý zjedol v Poľsku jedovaté huby, transplantujú pečeň

TA3 TASR
31.8.2021 15:10

Starší z dvojice bratov nedávno evakuovaných z Afganistanu, ktorí sa v poľskom lese otrávili jedovatými hubami, podstúpi v utorok transplantáciu pečene.

Afganskému chlapcovi, ktorý zjedol v Poľsku jedovaté huby, transplantujú pečeň
TASR/AP (ilu)

Šesťročný chlapec je podľa lekárov stále v ohrození života. Jeho päťročný súrodenec je v kóme a podstupuje testy, na základe ktorých by lekári mali určiť, či je v stave mozgovej smrti. Bratov a ich staršiu 17-ročnú sestru, ktorá sa takisto priotrávila, hospitalizovali minulý týždeň. Priotrávili sa však aj ďalší členovia rodiny, ktorí taktiež potrebovali hospitalizáciu.

Spravodajský portál OKO.press informoval, že ich otec účtovník pracoval v Afganistane niekoľko rokov pre britskú armádu. Po tom, ako radikálne hnutie Taliban prevzalo v polovici augusta moc v tejto krajine, rodinu na žiadosť Británie evakuovala poľská armáda.

 

Podľa portálu pricestovala 12-členná rodina do Varšavy minulý týždeň v pondelok a išla prehľadávať les pri ich migračnom stredisku neďaleko mesta Podkowa Lesňa. Členovia tejto afganskej rodiny podľa agentúry AP skonzumovali jedovatú muchotrávku zelenú.

Poľsko ukončilo svoju evakuačnú misiu z Afganistanu minulý týždeň, keď odviezlo z afganskej metropoly Kábul vyše 1300 ľudí. Väčšina z evakuovaných zostane po absolvovaní povinnej karantény v Poľsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok