Úrad špeciálnej prokuratúry ešte rozhodnutie o prepustení Pčolinského nemá

TA3 TASR
31.8.2021 14:08

Úrad špeciálnej prokuratúry nemá doteraz doručené rozhodnutie generálneho prokurátora k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Uviedol to vo svojom stanovisku ÚŠP, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Vladimír Pčolinský
TASR/Martin Baumann

Zo stanoviska vyplýva, že v pondelok predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval obžalobu. "V predmetnej veci v rámci konania a rozhodovania o väzbe bola štyrikrát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby, a to tromi senátmi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (osem sudcov) a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie," uvádza sa v stanovisku ÚŠP. Vo všetkých štyroch prípadoch bola konštatovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného, ako aj dôvodnosť väzby.

"Od vzniku ÚŠP nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia obvinenému, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky," píše sa v stanovisku.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania. Generálna prokuratúra SR ich zrušila. V krátkej dobe má byť prepustený na slobodu. Potvrdil to Pčolinského obhajca Ondrej Urban, upozornili na to Aktuality.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok