Taliban ukončil rozhovory o novej vláde, po odchode vojakov USA bol v Kábule pokoj

TA3 TASR
31.8.2021 11:48

Radikálne hnutie Taliban, ktoré v polovici augusta náhle prevzalo moc v Afganistane, už ukončilo konzultácie o vytvorení novej vlády. V utorok o tom informovala panarabská televízna stanica al-Džazíra.

Tiché a pokojné ulice

"Rokovania o zložení novej vlády v Afganistane dospeli ku koncu. Výsledky budú oznámené čoskoro," uviedol hovorca hnutia. Taliban už skôr vyhlásil, že novú vládu vytvorí až po odchode všetkých amerických vojakov z krajiny.

Spojené štáty dokončili svoj odsun v noci na utorok, keď z letiska v metropole Kábul odleteli posledné lietadlá s ich vojakmi, čím sa skončila 20-ročná vojenská prítomnosť USA v Afganistane. Ulice afganskej metropoly boli po ich odchode tiché a pokojné. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov.

Minimum bojovníkov Talibanu

Väčšina obchodov v kábulskej štvrti Šáhre Nau bola otvorená, nachádzalo sa v nich však len málo zákazníkov. Niekoľko bánk v utorok opätovne otvorilo svoje najväčšie pobočky a v radoch pred nimi stáli stovky ľudí v snahe vybrať si peniaze.

V uliciach afganskej metropoly bolo prítomných len málo príslušníkov islamistického hnutia Taliban, ktoré len pred vyše dvoma týždňami opätovne ovládlo krajinu, pripomína DPA. Obyvatelia západnej časti Kábulu uviedli, že tam prvýkrát od príchodu hnutia k moci opätovne otvorili verejné i súkromné školské zariadenia a do škôl sa vrátili všetci žiaci po šiesty ročník.

Obavy a vyčkávanie

Taliban ovládol v utorok už celé Medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule po tom, čo po 20 rokokoch vojenskej intervencie z krajiny odletelo posledné lietadlo USA. Lídri Talibanu sa neskôr na znak svojho víťazstva symbolicky prešli po pristávacej dráhe po boku s bojovníkmi z elitnej brigády Badr.

Vlády ostatných krajín sveta v súčasnosti zvažujú, ako k hnutiu pristupovať, konštatuje agentúra DPA. Ďalšie obavy vyvoláva očakávaná vlna migrantov z Afganistanu, ako aj otázka, ako zaistiť bezpečnosť občanov a bývalého personálu pracujúceho pre západné jednotky. Existujú totiž obavy pred odvetnými akciami zo strany militantných islamistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok