Dôvody, prečo vidíte v stolici nestrávené jedlo. Bod 4 už znamená problém

TA3/bd
31.8.2021 09:00

Niekedy sa stane, že nájdete v stolici kúsky nestrávenej brokolice, špargle alebo kukurice. Čo sa deje v organizme, že zeleninu vylúčime v stave, v akom sme ju konzumovali? Je niečo, čoho sa obávať?

Dôvody, prečo vidíte v stolici nestrávené jedlo. Bod 4 už znamená problém
FreePik

Existuje množstvo potravín, ktoré jeme a nie sú úplne strávené v gastrointestinálnom trakte. Je teda normálne vidieť v stolici aj malé kúsky jedla. Občas však môžu byť znakom toho, že niečo nie je v poriadku.

1. Vláknitá zelenina

Náhodný kúsok brokolice vo vašej stolici môže v skutočnosti znamenať, že do jedálnička zaraďujete správne potraviny, takže sa môžete potľapkať po pleci. Zelenina obsahuje veľa dobrej vlákniny a vaše tráviace enzýmy ju nedokážu celú rozložiť. Preto je vláknina taká nápomocná. Vypĺňa stolicu, uľahčuje jej prechod cez črevá a znižuje riziko zápchy, hnačky a rakoviny.

kukurica FreePik

2. Potraviny s tvrdou šupkou

Jedli ste nedávno kukuricu? Kukurica je častým vinníkom nestrávených zvyškov v stolici. Je to preto, že má tvrdý, vláknitý vonkajší obal, vďaka ktorému je odolná voči rozpadu. Navyše, tým, ako jete kukuricu a veľkosťou a tvarom zrniek je väčšia pravdepodobnosť, že sa objavia „na druhom konci“. Ak si naberiete veľkú porciu, nemusíte prežuť každý kúsok a namiesto toho budete zrnká prehĺtať celé, vyjdu von napoly zjedené.

3. Rýchle jedenie

Rýchle jedenie alebo roztržitosť pri konzumácii môže znamenať, že jedlo neprežujete ako máte. Trávenie začína v ústach pri žuvaní, preto sa uistite, že primerane žujete, aby ste uľahčili tráveniu. Navyše, ak je  vašim cieľom schudnúť, vedzte, že viac žuvania zvyšuje uvoľňovanie črevných hormónov, ktoré znižujú chuť do jedla a pomôžu vám menej jesť. 

WC FreePik

4. Porucha trávenia

Vzhľad samotných nestrávených kúskov jedla nie je žiadny problém, pokiaľ nemáte aj iné zdravotné príznaky. Nevoľnosť, vracanie, silné bolesti brucha po jedle alebo neočakávané chudnutie naznačuje problém so vstrebávaním živín. Zatiaľ, čo 95 percent kalórií a živín sa absorbuje v tenkom čreve, ak tam dôjde k zápalu, zablokovaniu alebo chorobe, nemusíte z potravy prijímať potrebné sacharidy, tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály, čo vedie k úbytku hmotnosti, gastrointestinálnym symptómom, ako aj zmenám pokožky a zraku z nedostatku živín. 

INFO: Choroby gastrointestinálneho traktu vrátane Crohnovej, celiakie a rakoviny pankreasu môžu spôsobiť malabsorpciu, znakom je ak výskyt tuku vo stolici.  

Témy: Živina zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok