K raketovému útoku na letisko v Kábule sa prihlásil Islamský štát

TA3 TASR
30.8.2021 16:02

K pondelkovému raketovému útoku na letisko v afganskej metropole Kábul sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. "Vojaci kalifátu namierili na medzinárodné letisko v Kábule šesť rakiet," píše sa vo vyhlásení Islamského štátu.

Podľa agentúry AP išlo o rakety typu kaťuša. Ďalšie detaily týkajúce sa útoku však IS vo svojom vyhlásení neuvádza. Podľa americkej armády bolo v pondelok ráno miestneho času vypálených smerom na medzinárodné letisko v afganskej metropole Kábul najmenej päť rakiet. Údajne ich však zachytil americký systém C-RAM, určený na likvidáciu rakiet a delostreleckých a mínometných granátov.


 

Informácie o raketovom útoku na letisko potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Prevádzka letiska podľa nej pokračuje bez prerušenia. K vypáleniu rakiet došlo krátko po tom, ako americké bezpilotné lietadlo zasiahlo v nedeľu vozidlo s viacerými samovražednými atentátnikmi, ktorí smerovali na letisko v Kábule. Vo vozidle mali byť podľa hovorcu americkej armády militanti z teroristickej organizácie Islamský štát. 

Výrazná sekundárna explózia naznačuje, že v aute bolo značné množstvo výbušného materiálu. Podľa afganskej spravodajskej televízie Ariana News zahynulo pri americkom útoku najmenej šesť ľudí vrátane štyroch detí. Americká strana toto tvrdenie preveruje.
             

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok