Vzdelanie aj pre ženy? Taliban urobil ďalší krok, ktorý svedčí o pravom opaku

TA3 ČTK
30.8.2021 14:09

Ženy v Afganistane budú mať aj naďalej dovolené študovať na univerzitách, v triedach ale nebudú môcť byť spoločne s mužmi. Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedol dočasný minister vyššieho vzdelania, ktorého menovalo islamistické hnutie Taliban po svojom nástupe k moci tento mesiac.

Vzdelanie aj pre ženy? Taliban urobil ďalší krok, ktorý svedčí o pravom opaku
ČTK

Taliban už skôr sľúbil, že zaručí ženám rovnoprávnosť v súlade s islamským právom. Mnoho afgancov na tieto sľuby ale pozerá skepticky, predovšetkým potom tí, ktorí si pamätajú, ako talibanci za svoje predchádzajúcej vlády v rokoch 1996 až 2001 presadzovali prísne islamské právo šaría. Dievčatá vtedy nemohli navštevovať školy, ženy nesmeli až na výnimky pracovať, hudba a televízia boli zakázané a podozriví zločinci boli na verejnosti bičovaní, mrzačení či popravovaní.

Oddelené triedy už od základnej školy

Afganci budú môcť pokračovať vo vyššom vzdelaní v súlade s právom šaría, nebudú ale môcť byť v zmiešanom prostredí, kde sa spoločne vyskytujú muži a ženy,“ vyhlásil minister Abdul Baki Hakkánína nedeľnom zasadaní afganskej Veľkej rady, ktorá združuje kmeňových starešinov, politických a náboženských vodcov krajiny. Taliban podľa neho chce „vytvoriť školské osnovy, ktoré budú zodpovedať islamským, národným a historickým hodnotám Afganistanu, ale súčasne budú schopné konkurencie s ďalšími krajinami“. Oddelené triedy pre chlapcov a dievčatá budú aj na základných a stredných školách, čo bolo ale podľa agentúry AFP v hlboko konzervatívnom Afganistane bežné aj doteraz.

Vyššie vzdelanie pre dievčatá zrejme nebude možné

Agentúra AFP poznamenala, že na nedeľnom zasadaní Veľkej rady neboli prítomné žiadne ženy. „Ministerstvo vyššieho vzdelania riadené Talibanom o ďalšom fungovaní univerzít v krajine hovorilo len s mužskými zástupcami učiteľov a študentov,“ povedala AFP jedna z prednášajúcich, ktorá za predchádzajúcej, Západom podporovanej vlády pôsobila na kábulskej univerzite. Podľa nej to svedčí o „systematickom zamedzovaní účasti žien na rozhodovaní“ a tiež o „rozpore medzi slovami a činmi Talibanu“.

Afganský novinár Bašír Ahmad Gvach na Twitteri uviedol, že okrem koedukovaných tried bude v Afganistane zakázaná aj výuka dievčat učiteľmi z radov mužov. „To znemožní dievčatám vyššie vzdelanie, pretože univerzity si takú vec z dôvodu nedostatku ľudských zdrojov nemôžu dovoliť,“ napísal Gvach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok