Neexistuje hranica, aby bolo olovo bezpečné. V Únii platia nové limity pre jeho koncentráciu v potravinách

TA3 ČTK
30.8.2021 10:52

V Európskej únii dnes začali platiť nové limity pre koncentráciu olova v niektorých potravinách. Prísnejšie maximálne povolené hodnoty tohto ťažkého kovu sa týkajú napríklad dojčenských výživ, korenia, vín či soli. Opatrenie je súčasťou novej únijnej stratégie boja proti rakovine, informovala agentúra DPA.

Potraviny jedlo ilu 1140px(SITA/AP)
SITA/AP

Od pondelka je v jednom kilograme soli povolený najviac jeden miligram olova, horná hranica tohto kovu vo víne, ktoré bude zbierané budúci rok, sa znížila z 0,15 na 0,10 miligramu na kilogram. Od utorka tiež platia nové normy pre koncentráciu kadmia v ovocí, zelenine, obilí či olejninách.

V rámci európskeho plánu pre boj proti rakovine sme sa zaviazali ďalej znižovať obsah karcinogénnych látok,“ povedala agentúre DPA eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová. Krok je podľa nej ďalším príkladom toho, že v Európskej únii je spotrebiteľ vždy na prvom mieste.

Dôvodom pre stanovenie prísnejších limitov sú nové vedecké zistenia, podľa ktorých neexistuje žiadna hranica koncentrácie tohto jedovatého rakovinotvorného kovu, pod ktorou by sa dali vylúčiť negatívne dopady na ľudské zdravie.

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA) nedávno uviedla, že olovo v potravinách je schopné aj pri dodržaní doterajších noriem narušiť neurologický vývoj ľudského plodu, batoliat a detí. Vysoké koncentrácie tohto kovu sa v minulosti preukázali napríklad v riasach, rybách, morských plodoch či doplnkoch stravy.

Európsky plán boja proti rakovine, ktorý predstavila Európska komisia vo februári, okrem stanovenia prísnejších noriem koncentrácie karcinogénnych látok predpokladá aj ďalšie opatrenia. Vzniknúť by mala celoeurópska sieť centier pre liečbu tohto ochorenia, dôraz sa bude klásť aj na prevenciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok