Kaliňák prirovnal Valkovu vraždu k prípadu Daniela Tupého

TASR, SITA
31.10.2012 15:03

Vražda advokáta Ernesta Valka je podobne zložitou kauzou ako zabitie Daniela Tupého, domnieva sa minister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák prirovnal Valkovu vraždu k prípadu Daniela Tupého
SITA

Počas vyšetrovania platí embargo

Na budúci týždeň, 8. novembra, uplynú presne dva roky odvtedy, ako bol prominentný právnik usmrtený a nájdený v svojom dome v Limbachu. Študenta Daniela Tupého zavraždili ôsmimi ranami nožom na bratislavskom Tyršovom nábreží pred siedmimi rokmi. Páchateľa polícia stále neodhalila.

"Pokiaľ bude vyšetrovanie otvorené, tak nie je veľký záujem informovať o podrobnostiach. Rozhodne si myslím, že tím pracuje a má predstavu, ako chce pokračovať," uviedol dnes Kaliňák. Šéf rezortu ešte pred niekoľkými mesiacmi uviedol, že polícia je blízko vyšetrenia vraždy Ernesta Valka. Vtedy tiež naznačil, že išlo o vraždu, nie o úkladnú vraždu. Páchatelia teda zabitie právnika zrejme neplánovali.

Zastrelil Valka zlodej?

Kaliňák sa nechcel vyjadriť k informácii, ktorá priniesla TA3, že Valka údajne zastrelil vykrádač domov. Z väzenského prostredia sme vtedy zistili, že polícia má už podozrivých - v jednej z väzníc by mal sedieť muž, ktorý má na svedomí vykrádanie domov, vo väzbe sú aj jeho komplici. „Toto komentovať určite nebudem,“ povedal Kaliňák.

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak naznačil v polovici mája pre denník SME, že Valkovým vrahom mohol byť lupič. „Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť,“ povedal Spišiak pre SME.

Potvrdil to aj minister vnútra Robert Kaliňák. „Modus operandi vykazuje znaky lúpeže,“ povedal. Polícia podľa Spišiaka objasnila lúpeže v okolitých dedinách, ktoré vyzerali rovnako ako situácia u Valka. Zatkli viacerých páchateľov, ktorí sú vo väzbe. Či je medzi nimi aj možný Valkov vrah, nechceli Kaliňák ani Spišiak komentovať. Prípad je podľa nich pred koncom.

Šufliarsky verzii o náhode neveril

Prípad Valkovej vraždy dozoruje riaditeľ odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky a ten neverí, že vražda právnika Ernesta Valka by mohla byť nešťastnou náhodou. „Pri takých závažných trestných činoch málokedy dôjde k takému následku, ako nastal, náhodou,“ povedal Šufliarsky.

Zastreleného advokáta Valka našla jeho bývalá manželka a dcéra 8. novembra 2010 večer o 22:45 v jeho dome v Limbachu. Do domu sa prišli pozrieť preto, že Valko dlhší čas nezdvíhal mobilný telefón. Bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR našli v obytnej časti domu. Vrah ho zastrelil spredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok