Celodennou prácou z postele alebo gauča môžete prísť o chrbát aj zuby

TA3/bd
29.8.2021 14:30

Od začiatku pandémie sa mnohí z nás presunuli z kancelárií a začali pracovať z domu. Snaha prispôsobiť si bývanie pracovným návykov však nie vždy vyšla. Často ste nútení zmeniť svoju posteľ alebo gauč na provizórnu domácu kanceláriu. Všakže. Príležitostné takto pracovať je v poriadku, ak sa to však stane rutinou, začne to vplývať na fyzické aj duševné zdravie.

Celodennou prácou z postele alebo gauča môžete prísť o chrbát aj zuby
FreePik

Bolesti chrbta a zadku 

Ak len sedíte na posteli bez dobrej opory chrbta, ten začne zakrátko bolieť. Spolu s ním aj váš zadok. Nemáte dosť miesta na nohy, a preto ich napr. skrížite pred seba, čo zaťažuje sakroiliakálny kĺb, ktorý spája vašu chrbticu s bokmi. Pretože svaly v tejto polohe sú tiež ohnuté, začnú tuhnúť a časom sa dokonca skracovať, ako keby ste nosili každý deň vysoké podpätky. Gauč môže tiež spôsobovať bolesť chrbta, pretože je veľmi nízko nad zemou, čo vám namáha bedrovú chrbticu.

Napätie v krku a ramenách

Práca z gauča má zvyčajne za následok sklopenie hlavy nad počítač a následnú bolesť krku. Ak používate prenosný počítač, pravdepodobne sedíte na okraji gauča alebo postele s notebookom na kolenách alebo na malom stolíku pred televízorom. To spôsobí, že sa budete hrbiť, zaokrúhľovať chrbticu, ramená a tlačiť hlavu dopredu tak, že vám bude krk trčať ako korytnačke. Vyvoláte si veľký tlak na krčné svaly a hornú časť ramien. Vyskúšajte si to na prste. Ohnite ho na jednu alebo druhú stranu. Možno vás nebolí hneď, ale po hodine bude. Presne tak sa cíti váš krk. 

bolest krk FreePik

Napnutá čelusť a zuby

Takéto zlé držanie tela môže v skutočnosti poškodzovať aj vaše zuby. Od začiatku pandémie dochádza k nárastu počtu pacientov s popraskanými zubami. Nervy vo vašom krku a ramenných svaloch vedú k temporomandibulárnemu kĺbu, ktorý sa spája s vašou čeľustnou kosťou a lebkou. Zlé držanie tela a sklopené sedenie od panvy nahor má za následok držanie hlavy dopredu, zakrivenie chrbtice v tvare „c“, ako spôsob, akým sa telo prirodzene vyvažuje. Tento postoj vytvára napätie vo svaloch pripevnených k čeľusti, spôsobuje bolesť, opuch tváre a migrény.

Pulzujúce zápästie

Ak pracujete z postele alebo gauča, pravdepodobne umiestnite myš na odkladací stolík a zápästie položíte priamo na stôl. Tým však neúmyselne znižujete prívod krvi do ruky a stláčate nervy, čo vedie k syndrómu karpálneho tunela.

zuby FreePik

Ďalšie defekty 

Akékoľvek dlhšie sedenie, vrátane postele alebo gauča, môže poškodiť vaše celkové zdravie. Ľudia, ktorí sedia viac ako šesť hodín denne, majú vyššie riziko srdcových chorôb, rakoviny a ochorenia obličiek. Jedným z dôvodov je zmena hladín určitých hormónov v krvi. Trpí aj spánok. Naša myseľ spája miesta s aktivitami, takže ak pracujete v posteli, pravdepodobne vám v nej bude neskôr prekáža spať. Je to preto, že vaše telo začne spájať posteľ s prácou, pričom si zamieňa spánkový režim s pracovným.

Vaša produktivita môže klesnúť. Ak pracujete z postele alebo gauča, môže byť jednoduchšie skĺznuť k inému správaniu, ako je nesprchovať sa a zostať väčšinu dňa v pyžame. Jednou z výhod práce v kancelárii je to, že prinúti vašu myseľ prejsť do pracovného režimu, ktorý vám pomôže sústrediť sa a byť produktívnejší. Ak je vaša kancelária tam, kde spíte alebo oddychujete, môže byť ťažšie zostať motivovaný.

postel home office FreePik

Tipy pre zdravšiu stratégiu práce z domu

  • Robte si pravidelné prestávky po celý deň, aspoň každých 30 minút. Jednou z možností je rýchlo behať po schodoch hore a uvoľniť všetky svaly a kĺby.
  • Cvičte s krkom a ramenami.
  • Kúpte si vysoké vankúše, ktoré budú vašej chrbtici väčšou oporou.
  • Investujte do vankúšovej podložky pre váš laptop. Pomôže vám ho zdvihnúť, aby bol trochu pod úrovňou očí.
  • Symbolicky oddeľte svoj pracovný priestor.
  • Prezlečte sa z pyžama pred začiatkom pracovného dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok