SNP potvrdilo svetu, že odmietame kolaborovať s nacizmom, tvrdia historici

TA3 TASR
28.8.2021 15:57

Slováci dali 29. augusta 1944 celému svetu najavo, že odmietajú kolaborovať s nacizmom a zapojili sa do boja za slobodu a demokraciu. Pri význame Slovenského národného povstania to zdôraznili historici Peter Jašek a Tomáš Klubert z Ústavu pamäti národa (ÚPN).

SNP Povstanie vojaci archív 1140px (TASR)
TASR

Povstanie jednoznačne zaraďujú k najvýznamnejším udalostiam  moderných slovenských dejín. "Slováci majú vo svojich dejinách málo udalostí, kedy vystúpili so zbraňou v ruke proti okupačným vojskám a nedemokratickému režimu. Preto je dôležité, aby sme si SNP stále pripomínali," dodávajú.

V otvorenom vystúpení národa pred takmer 80 rokmi vidia aj odkaz a motiváciu pre súčasnú mladú generáciu – nevnímať pasívne udalosti okolo seba a prevziať zodpovednosť za osud svojej krajiny a dianie v spoločnosti. "Napokon, aj v roku 1944 väčšinu povstalcov tvorili mladí ľudia. Ich odvaha a odhodlanie sú inšpirujúce aj pre nasledujúce generácie," pripomínajú historici ÚPN.

Centrálne oslavy 77. výročia SNP sa začínajú v sobotu podvečer v Banskej Bystrici. Pietne spomienky na povstanie, jeho hrdinov a príbehy si pripomínajú počas tohto týždňa v mestách a obciach po celom Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok