Potraviny, ktoré určite zjesť ihneď po očkovaní

TA3/bd
27.8.2021 18:30

Keď bojujete s infekciou, vaše telo potrebuje živiny a energiu na podporu imunitného systému a niektoré potraviny môžu pomôcť aj pri procese hojenia. Podobne, keď sa chystáte na očkovanie proti COVID-19, možno vás zaujíma, čo by ste po ňom mali jesť alebo piť. Či niečo špeciálne, aby ste posilnili obranyschopnosť svojho tela. Presne tak, je na mieste konzumácia výživných, protizápalových potravín, ktoré pomáhajú podporiť imunitný systém pri náročnej práci a pri vytváraní protilátok po očkovaní.

Potraviny, ktoré určite zjesť ihneď po očkovaní
Pixabay

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina plné živín pomáhajú posilniť imunitný systém a umožniť telu lepšie bojovať s chorobami. Konkrétne, ovocie a zelenina bohaté na vitamín C môžu pomôcť telu produkovať viac bielych krviniek (typ, ktorý bojuje proti infekciám a chorobám). Citrusové plody, ako sú grapefruity, pomaranče a citróny, obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ale červená paprika je jeho najbohatším zdrojom.

Zelená zelenina ako brokolica a špenát je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Sú to nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú DNA a proteíny v našich bunkách. Môžu spôsobiť oxidačný stres, ktorý vás robí zraniteľnejšími voči vzniku chorôb.

INFO: Čerstvé potraviny pomáhajú vášmu telu uzdraviť sa.

zelenina FreePik

Orechy

Orechy sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravý imunitný systém a silné srdce. Pomáhajú tiež udržať na uzde zápal v tele. Pravidelná konzumácia orechov je spojená s nižším množstvom zápalových biomarkerov. Ak chcete dosiahnuť najlepšie zdravotné prínosy, jedzte tieto orechy:

  • Mandle: sú nabité vitamínom E, ktorý zobúdza imunitný systém.
  • Kešu orechy: obsahujú vysoké množstvo horčíka, o ktorom je známe, že má protizápalové vlastnosti a pomáha znižovať krvný tlak.

Mastné ryby

Tučné ryby ako je losos a tuniak, sú nabité omega-3 mastnými kyselinami zdravými pre srdce, ktoré môžu znížiť zápal v tele, znížiť krvný tlak a zabrániť upchávaniu ciev plakom. Výskum ukazuje, že omega-3 tuky môžu nielen pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a mŕtvici, ale zvládnuť autoimunitné ochorenia, ako je lupus a reumatoidná artritída a potenciálne chrániť pred rakovinou a inými stavmi.

INFO: Ukazuje sa, že perly nie sú jedinou cennou vecou v ustriciach. Ustrice sú plné zinku, čo je minerál, ktorý pracuje na odstraňovaní patogénov z tela a pomáha vytvárať viac bielkovín v boji proti vírusovým infekciám. 

ryby FreePik

Slepačia polievka

Keď je zlé počasie, slepačia polievka je základ. Existuje však skutočná veda, ktorá podporuje jej liečivú silu. Polievka má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky, ktoré sa prejavujú v boji proti covidu. Mrkva a zeler v nej dodávajú nevyhnutné minerály, ako je draslík a železo, a sú skvelým zdrojom betakaroténu, čo je forma vitamínu A, ktorý pôsobí ako antioxidant. Kuracie mäso navyše dodáva bohatú porciu bielkovín, ktoré pomáhajú posilňovať protilátky a udržiavať účinný imunitný systém. Vývar je prospešný pre svoje hydratačné vlastnosti a schopnosť pomôcť vyčistiť upchaté nosné dutiny.

Voda

Keď bojujete s infekciou, musíte piť veľa tekutín. Voda je životne dôležitá pre zabezpečenie toho, aby telo dokázalo bojovať s cudzími bunkami a chorobami. Keď je človek chorý, jeho telo stráca vodu kvôli horúčke, upchatému nosu, hnačke a vracaniu, preto je nevyhnutné, aby boli tieto stratené tekutiny nahradené. Navyše, zostať hydratovaný môže dokonca pomôcť posilniť obranyschopnosť vášho tela, aby ste v prvom rade zabránili ochoreniu. Voda funguje tak, že udržuje nosné cesty vlhké, takže hlien môže bojovať proti vírusom a chorobám predtým, ako sa dostanú do tela. Voda tiež dodáva krvi kyslík, čo pomáha vášmu imunitnému systému fungovať efektívnejšie.

voda Pixabay

Po očkovaní sa vyhnite nasledujúcimi jedlám a nápojom, aby váš imunitný systém fungoval čo najlepšie:

Vysoko spracované potraviny

Aj keď zemiakové lupienky a sušienky sú chutné, nemusia byť tou najlepšou voľbou, keď sa pokúšate posilniť imunitnú obranu svojho tela. Vysoko spracované potraviny môžu spôsobiť skoky cukru, čo následne spôsobí zlyhávanie imunitného systému. Keď imunitný systém nepracuje naplno, je oveľa jednoduchšie, aby sa do tela dostali vírusy alebo iné škodlivé patogény. Vysoko spracované potraviny majú navyše zápalové vlastnosti, ktoré bránia schopnosti tela bojovať s infekciami a môžu potenciálne zhoršiť príznaky.

Alkohol

Ak sa snažíte podporiť svoj imunitný systém, možno by ste chceli chorobu schladiť pomocou koktailov. Alkohol však priamo potláča imunitný systém. Inými slovami, vaše telo nebude fungovať tak efektívne v boji proti vírusom a chorobám. Alkohol tiež eliminuje zdravé baktérie v žalúdku človeka, čo sťažuje ochranu pred infekciou. Nehovoriac o tom, že vás môže dehydratovať, čo by mohlo spôsobiť, že niektoré z možných vedľajších účinkov očkovania (ako bolesti) sa zhoršia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok