Slovenské firmy majú problémy s hľadaním kvalifikovaných zamestnancov

TA3 TASR
27.8.2021 16:53

Až 92 percent spoločností aktívnych na Slovensku v súvislosti s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí uvádza problémy s náborom dostatočne kvalifikovaných zamestnancov. Vyplýva to zo správy európskej agentúry Eurofound.

Úrad práce zamestnanosť nezamestnaní práca 1140px (TASR)
TASR

Horšie je na tom Rumunsko či Malta

Eurofound je agentúra EÚ pre zlepšovanie životných a pracovných podmienok so sídlom v Dubline. Vo svojej správe s názvom "Riešenie nedostatku pracovných síl v členských štátoch EÚ" agentúra upozornila, že viac ako deväť z 10 podnikov na Slovensku s počtom zamestnancov nad desať osôb uvádza problémy s hľadaním vhodných kandidátov na zverejnené pozície.

Správa vznikla ako výsledok tretieho celoeurópskeho prieskumu, ktorý sa konal v období február - marec tohto roku. Začiatkom roka sa na prieskume zúčastnilo 46.800 respondentov, celkovo bolo oslovených 138.629 subjektov.

Podľa prieskumu Eurofound za rok 2019 ide o najvyšší podiel v EÚ. Po Slovensku najhorší stav v tomto smere hlásia firmy z Rumunska (90 %), Malty (88 %), Českej republiky a Nemecko (zhodne po 85 %). Naopak, najmenšie problémy s kvalifikovanými mladými zamestnancami majú v Slovinsku (64 %), Dánsku a Grécku (obe po 57 %).

Prilákanie pracovnej sily

Napriek týmto ťažkostiam bol neuspokojený dopyt Slovenska po pracovnej sile - vyjadrený mierou neobsadenosti pracovných miest v EÚ - v 3. štvrťroku 2020 relatívne nízky. Slovensko malo štvrtú najnižšiu mieru neobsadenosti, na úrovni 0,8 %, pričom priemer EÚ bol 1,7 %.

Vzhľadom na nízky nedostatok pracovných síl a priemernú mieru nezamestnanosti (6,8 % v júni 2021 v porovnaní s priemerom EÚ na úrovni 7,1 %), agentúra Eurofound skonštatovala, že na Slovensku sa verejná diskusia a opatrenia na riešenie nedostatku pracovnej sily zameriavajú hlavne na prilákanie novej pracovnej sily. 

V konkrétnej rovine ide o uľahčenie prístupu na pracovný trh pre pracovníkov z tretích krajín. Až potom sa úsilie zameralo na vyššie využívania existujúcich zdrojov a udržanie pracovnej sily, hlavne riešením nesúladu medzi odbornými kvalifikáciami prostredníctvom lepšieho zosúladenia potrieb odbornej prípravy a trhu práce.

Vplyv pandémie

Správa Eurofoundu upozornila aj na vplyv pandémie ochorenia Covid-19 na opísané problémy. Prieskum zistil, že existujúce nerovnosti sa pre vplyv pandémie rozširujú hlavne na zraniteľné skupiny. Napríklad mladí ľudia vo veku 18 - 29 rokov s najväčšou pravdepodobnosťou prišli o prácu, pričom 17 % z nich je teraz nezamestnaných, čo je oveľa väčšie číslo v porovnaní s 9 % pre osoby vo veku 30 a viac rokov, ktoré počas koronakrízy prišli o prácu.

Tieto údaje zodpovedajú údajom o nezamestnanosti mládeže, ktoré predstavil Eurostat, štatistický úrad EÚ. Podľa nich bola v júni 2021 u mladých Európanov v EÚ nezamestnanosť na úrovni 17 %, na Slovensku však dosahovala stav 23,1 % (v roku 2020 to bolo 20,1 %).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok