Zachraňovali si vlastné životy, na Afgancov nemysleli. Britániu zasiahol škandál s citlivými dokumentmi

TA3 TASR
27.8.2021 14:48

Politici Spojeného kráľovstva v piatok ostro kritizovali britských diplomatov za údajné ponechanie podrobných údajov o afganských zamestnancoch na veľvyslanectve v Kábule. Stalo sa tak, keď evakuovali areál ambasády, ktorá je teraz strážená hnutím Taliban. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Šéf CIA mal v Kábule utajené stretnutie so spoluzakladateľom Talibanu
TASR/AP

Odhalenie prišlo v čase, keď Spojené kráľovstvo priznalo, že pri svojej urýchlenej evakuácii nechalo v stredoázijskej krajine stovky Afgancov, ktorí majú právo byť evakuovaní.

Denník The Times na titulnej strane v článku skúseného vojnového dopisovateľa Anthonyho Loyda uvádza, že novinár pri prehliadke areálu stráženého Talibanom našiel neskartované dokumenty obsahujúce detaily kontaktov na afganských spolupracovníkov a záujemcov o prácu.

Denník zatelefonoval na nájdené čísla a zistil, že niektorí zamestnanci sú ešte stále v Afganistane a pokúšajú sa ujsť z krajiny. Denník odovzdal dokumenty britskému ministerstvu zahraničných vecí, aby týchto Afgancov evakuovalo.

Britský minister obrany Ben Wallace pre rozhlasovú stanicu LBC povedal, že sa o tom dozvedel z článku z titulnej strany. "Toto určite nie je v poriadku," uviedol a dodal: "Myslím si, že premiér bude chcieť položiť niekoľko otázok."

Británia plánuje ukončiť svoje evakuačné lety do niekoľkých hodín a 800–1100 Afgancov, ktorí majú na základe britského systému právo na premiestnenie, "to nestihli", vyhlásil Wallace.

Šéf zahraničného výboru v Dolnej snemovni Tom Tugendhat napísal na Twitteri, že výbor bude zmienený článok v Timesoch prešetrovať. "Tieto dôkazy určite využijeme," dodal.

Denník The Times napísal, že dokumenty rozhádzané po zemi ukazujú, že "pracovníci na britskom veľvyslanectve sa v zhone pri záchrane vlastných životov nestarali o životy afganských zamestnancov".

Osud niektorých ľudí nie je známy

The Times dodali, že ich reportéri odovzdali detaily o kontaktoch vysokopostaveným predstaviteľom ministerstva zahraničných vecí na letisku v Kábule, ktorí potom letecky odviezli troch afganských spolupracovníkov uvedených v dokumentoch a tiež ich rodiny – dovtedy títo ľudia čakali pred letiskom, lebo sa nemohli dostať do sektoru pod britskou kontrolou.

The Times uviedli, že osud najmenej dvoch ľudí, ktorí sa zaujímali o prácu tlmočníka, nie je známy.

Britské ministerstvo zahraničných vecí zareagovalo na prípad vyhlásením, že počas evakuácie veľvyslanectva sa "pracovníci zo všetkých síl snažili zničiť citlivé materiály".

Britský veľvyslanec v Kábule Laurie Bristow si už skôr vyslúžil uznanie za to, že zostal v Afganistane a zriadil na kábulskom letisku úrad s pracovníkmi ambasády, ktorí pomáhali s evakuáciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok