Irán ustúpil od cieľa vyrobiť atómovú bombu, tvrdí Ehud Barak

TA3, TASR
31.10.2012 11:15

Irán ustúpil od svojich ambícií vyrobiť jadrovú zbraň. Uviedol to v utorok izraelský minister obrany Ehud Barak, pričom varoval, že jeho krajina sa možno bude musieť ešte na budúci rok rozhodnúť, či podnikne vojenský zásah proti Iránu.

Irán ustúpil od cieľa vyrobiť atómovú bombu, tvrdí Ehud Barak
TA3

Teherán popiera, že jeho jadrové aktivity majú akýkoľvek vojenský rozmer, ale vlády v Európe a Spojených štátoch sú čoraz viac znepokojené jeho zámermi.

Diplomacia a niekoľko sérií ekonomických sankcií zatiaľ nedokázali ukončiť desať rokov starý spor okolo iránskeho jadrového programu, a to vyvoláva obavy z izraelskej vojenskej akcie proti zarytému nepriateľovi Iránu.

Minister obrany Barak uviedol pre britský denník Daily Telegraph, že sa vyhli bezprostrednej kríze, keď sa Irán začiatkom tohto roka rozhodol použiť viac ako tretinu svojho stredne obohateného uránu na civilné účely.

Barak povedal pre denník, že rozhodnutie Iránu "umožňuje osem až desať mesiacov dlhé uvažovanie o odklade chvíle pravdy".

"Môžu byť tri vysvetlenia. Jedným je, že verejná diskusia o možnej izraelskej alebo americkej operácii ich odradila od pokusu pokročiť (vo výrobe jadrovej zbrane)," povedal minister.

"Môže to byť aj diplomatický trik, aby sa vyhli vyostreniu záležitosti pred americkými (prezidentskými) voľbami a získali tak nejaký čas. Môže to byť tiež spôsob, ako povedať MAAE (Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu): 'Ó, my dodržiavame svoje záväzky'."

Analytici tvrdia, že Irán už má dostatok nízko obohateného uránu na niekoľko jadrových bômb, stačí ho len rafinovať na vysoký stupeň - ale ak sa rozhodne ísť touto cestou, ešte ho delí niekoľko rokov od schopnosti skonštruovať raketu.

Západní diplomati tvrdia, že Irán zrejme už takmer dokončil inštaláciu centrifúg v podzemnom jadrovom zariadení, čo môže zlepšiť jeho schopnosť získať urán vhodný na výrobu zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok