Sulík o zdražovaní energií: Cenu za distribúciu ovplyvniť vieme, ale tá je vysoká kvôli Ficovi

TA3
27.8.2021 11:49

Súčasný nárast cien energií je podľa Sulíka spojený s oživením ekonomiky. Pripomína však vládnutie Roberta Fica, za ktorého podľa jeho slov došlo pri cene za distribúciu k veľkým množstvám „prehmatov".

Zažívame opäť prudký nárast cien elektrickej energie. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka je súčasná situácia spojená s oživením ekonomiky. „Takéto výkyvy na voľných nelimitovaných trhoch sa stávajú,“ dodáva s tým, že očakáva pokles. „Je vysoko pravdepodobné, že cena elektriny na trhoch bude v dohľadnej dobe opäť klesať,“ dodal.

Minister však pripomína pôsobenie bývalej vlády. V cene za distribúciu došlo podľa neho počas vládnutia Roberta Fica k veľkým množstvám „prehmatov“. „Robert Fico vytvoril obrovské dotácie, kde dodnes musíme platiť až 430 eur za 1MWh elektrickej energie, vyrobenej cez fotovoltaické elektrárne". V súvislosti s tým hovorí o desiatich hriechoch Roberta Fica v energetike.

Fico podľa neho taktiež zanechal „historický dlh v obrovskom objeme 360 miliónov eur“. Sulík však hovorí aj o predražení pri výstavbe 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Cenu elektriny nemáme šancu nijak ovplyvniť. Cenu za distribúciu ovplyvniť vieme, ale tá je vysoká práve kvôli tomu pánovi, ktorý dvanásť rokov škodil našej krajine,“ dodáva Sulík. 

Karol Galek, štátny tajomník rezortu hospodárstva pozýva Fica na rokovanie Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, ktorého je členom, aby si túto tému mohli „prediskutovať“. „Bohužiaľ, jeho zasadnutí sa nezúčastňuje. Verím, že v tomto prípade konečne na tento výbor príde,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok