Bývalý vyjednávač pre brexit Barnier chce kandidovať za francúzskeho prezidenta

TA3 TASR
26.8.2021 21:00

Bývalý vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier oznámil, že chce v budúcoročných voľbách hlavy štátu vo Francúzsku kandidovať proti súčasnému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

Michel Barnier 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Barnier sa mieni uchádzať o hlasy voličov ako kandidát francúzskej pravice proti centristovi Macronovi. "V týchto nepokojných časoch som sa rozhodol a som odhodlaný kandidovať... a byť prezidentom Francúzska, ktorý presadzuje zmierenie, rešpektuje Francúzov a vyžaduje rešpekt voči Francúzsku," povedal 70-ročný Barnier v rozhovore pre televíziu TF1.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v apríli 2022. Prvé kolo je naplánované na 10. apríla a prípadné druhé 24. apríla. V predchádzajúcich voľbách zvíťazil v máji 2017 Emmanuel Macron, ktorý porazil predstaviteľku krajnej pravice Marine Le Penovú. Prezident sa vo Francúzsku volí na päťročné funkčné obdobie.

Hoci Macron zatiaľ oficiálne neoznámil, či bude kandidovať aj v roku 2022, očakáva sa, že tak urobí Le Penová bude, ako naznačujú prieskumy verejnej mienky, zrejme opäť jeho hlavnou rivalkou. O hlasy konzervatívnych umiernených voličov bude bojovať pravdepodobne i bývalý minister práce Xavier Bertrand. Ďalším kandidátom je líder krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon a do boja o prezidentské kreslo sa hlásia i viacerí kandidáti strany Zelených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok