Závažné až kritické prípady COVID-19 majú najvyššie hladiny protilátok

TA3/bd
26.8.2021 18:20

Mali ste pred niekoľkými týždňami divnú nádchu? Boli ste unavení a mali ste problémy s dýchaním? Zvláštne je, že ste zrazu nemohli ochutnať ani svoje obľúbené jedlo. Síce ste sa už zotavili, ale otázka je, mohli ste mať COVID-19? Jedným zo spôsobov, ako to zistiť, je nechať sa otestovať na protilátky. Ak vám vyjde pozitívny výsledok, znamená to, že ste chránení pred vírusom?

Závažné až kritické prípady COVID-19 majú najvyššie hladiny protilátok
Pexels

Čo sú testy na protilátky

Keď ochoriete, váš imunitný systém zaútočí proti cudzím útočníkom. Protilátky sú kľúčovými hráčmi v obrane vášho tela. Tieto proteíny nielen pomáhajú bojovať proti infekcii, ale často poskytujú ochranu pred tým, aby ste na chorobu znova ochoreli.

Väčšina testov na protilátky hľadá protilátky IgM a IgG, ktoré sa vyvinuli v reakcii na vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje COVID-19. Protilátky IgM sú zvyčajne prvé protilátky, ktoré sa objavia. Potom sa zmenia na protilátky IgG, ktoré majú dlhšiu životnosť a sú pre vírus špecifickejšie.

covid FreePik

Načasovanie testov

Diagnosticky sú to práve oni, o ktorých sa skutočne oplatí hovoriť. Aj keď testy protilátok môžu identifikovať ľudí, ktorí boli pravdepodobne infikovaní COVID-19, dôležité je načasovanie testov. Zistilo sa, že testy na protilátky boli detekovanejšie dva alebo viac týždňov po prvom objavení sa symptómov. V prvom týždni od nástupu symptómov testy odhalili iba 30 percent ľudí, ktorí mali COVID-19. Presnosť sa zvýšila na 70 percent v druhom týždni a viac ako 90 percent v treťom týždni.

Keď sa pozriete na údaje, schopnosť testu odhaliť chorobu sa časom zvyšuje. Nie je to prekvapujúce. Protilátky si totiž človek musí vybudovať. Inými slovami, nedávajte si robiť test na protilátky hneď, ako sa u vás začnú prejavovať príznaky.

covid FreePik

Čo keď máte pozitívny test  

Pravdepodobne ste sa predtým nakazili vírusom SARS-CoV-2, ale aj očkovanie povedie k pozitívnemu výsledku testu na protilátky. Ako vidíte, význam pozitívneho testu nie je úplne čiernobiely. Čo by ste teda mali robiť a nerobiť?

Testy protilátok sa nepoužívajú na diagnostiku COVID-19

Na to slúžia testy na detekciu vírusov. Testy PCR hľadajú vírus vo vzorkách odobratých z tampónu z nosohltanu. Lekári môžu na základe týchto informácií zistiť, či ste v súčasnosti infikovaní. Testy sú citlivejšie, ak sa vykonávajú čo najskôr od objavenia sa prvých príznakov.

lekar Pexels

Protilátky bez príznakov

Testy protilátok, na druhej strane, môžu pomôcť zistiť, či ste boli infikovaní vírusom hľadaním protilátok, aj keď sa u vás nikdy nevyskytli príznaky. Tieto testy môžu dopĺňať výsledky testov PCR. Ak ste napríklad mali príznaky podobné covidu a mali ste negatívny test PCR, je možné, že ide o falošne negatívny test. Váš lekár vám môže navrhnúť test na protilátky, aby potvrdil, či ste nemali infekciu a vaše telo si už začalo budovať protilátky. 

To, že ste pozitívni na protilátky, neznamená, že ste chránení pred reinfekciou. Stále je veľa vedcov, ktorí nevedia alebo nerozumejú ochoreniu a protilátkam, ktoré si vaše telo vytvára na boj proti infekcii. Otázky, ktoré si ľudia kladú najčastejšie, sa týkajú toho, ako dlho tieto protilátky vydržia a aký je kritický prah, ktorý potrebujete na zablokovanie vírusu.

covid Pexels

Silnejší covid, viac protilátok

Navyše sa zdá, že ľudia reagujú na SARS-CoV-2 odlišne. Ľudia, ktorí boli asymptomatickí (nevykazovali klinické príznaky COVID-19) mali aj slabšiu imunitnú odpoveď, vrátane nižších hladín protilátok v porovnaní s tými, u ktorých sa objavili príznaky ochorenia. Naopak, ľudia, ktorí mali závažné a kritické prípady COVID-19, mali vyššie hladiny protilátok v porovnaní s pacientmi s miernymi prípadmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok