Po výbuchu v Kábule hlásia desiatky obetí. Paľbe čelilo aj jedno z lietadiel

TA3 TASR ČTK
26.8.2021 16:04

Afganskou metropolou Kábul otriasli dva výbuchy, potvrdil hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby s tým, že išlo o komplexný útok, pri ktorom boli zranení aj americkí vojaci. Zranenia utrpelo najmenej 150 ľudí a najmenej 60 ľudí prišlo o život. Paľbe čelilo pri odlete aj talianske vojenské lietadlo. K poškodeniu stroja však nedošlo. Uviedol to nemenovaný zdroj z talianskeho ministerstva obrany.

Obete i zranení

Ministerstvo obrany USA (Pentagón) v tejto súvislosti potvrdilo, že výbuchy si vyžiadali aj životy amerických vojakov, ich počet však nešpecifikovalo. "Môžeme potvrdiť, že pri dnešnom komplexnom útoku na kábulské letisko zahynulo niekoľko amerických vojakov," uviedol hovorca Pentagónu John Kirby s tým, že viacerí ďalší utrpeli zranenia. Podľa WSJ však americký veľvyslanec v Kábule svojim kolegom povedal, že pri útokoch zahynuli štyria americkí vojaci a traja utrpeli zranenia.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa uvádza dokonca najmenej desať mŕtvych v radoch amerických vojakov. Podľa spravodajcu Sky News Marka Stonea z Kábulu prichádzajú zábery, ktoré nie je možné odvysielať, "pretože sú také strašné". Videá zachytávajú miesto výbuchu pred bránou letiska, kde čakali tisíce ľudí. "Myslím si, že sa čoskoro ukáže, že počet (obetí) je oveľa, oveľa vyšší", povedal Stone.

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová medzitým potvrdila, že na kábulskom letisku je pristavené nemecké zdravotnícke lietadlo, ktoré je pripravené prepraviť ranených z Afganistanu.

Útoky, ktoré odsúdil aj Taliban, vyvolali pobúrenie v zahraničí. Okrem iného ich odsúdili francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg či predseda Európskej rady Charles Michel. "Islamský emirát dôrazne odsudzuje bombový útok na civilistov na kábulskom letisku," uviedol podľa agentúry AFP Taliban vo vyhlásení s tým, že "k výbuchu došlo v oblasti, kde za bezpečnosť zodpovedajú americké sily".

Streľbe čelilo aj talianske lietadlo

O lietadle, na ktoré strieľali, informoval viac taliansky novinár. Podľa neho v ňom cestovalo takmer 100 afganských civilistov. Pod paľbu sa stroj podľa jeho slov dostal niekoľko minút po štarte. Talianska tajná služba sa ale nedomnieva, že terčom výstrelov malo byť samotné lietadlo. Podľa jej vyjadrenia mali výstrely zrejme rozohnať dav na letisku, uvádza agentúra Reuters.

Na vysoké riziko teroristického útoku na tamojšom letisku upozorňujú viacerí činitelia. Talianske vojenské lietadlo je ale zatiaľ zrejme prvým, ktoré sa od začiatku evakuačných letov dostalo do paľby, uvádza stanica Sky News.

K ukončeniu evakuácií z Kábulu, či jeho avizovaniu, pristúpilo v ostatnom čase - z bezpečnostných dôvodov - viacero krajín. Ukončenie takýchto letov dosiaľ oznámili Kanada, Dánsko, Belgicko či Poľsko. Evakuácie z Afganistanu plánuje do piatka zavŕšiť aj Španielsko a Francúzsko.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok