Taliban znovu zakáže hudbu, ženy budú na niektoré miesta potrebovať sprievod

TA3 ČTK
26.8.2021 14:24

Hnutie Taliban znovu zakáže v Afganistane hudbu, pretože ju považuje za neislamskú. Bude sa ale snažiť ľudí skôr presvedčiť, aby zákaz dodržiavali, než sa ich pokúšať k tomu donútiť.

V Afganistane bude znovu zakázaná hudba, vyhlásil to hovorca Talibanu
TASR/AP

V stredajšom rozhovore s americkým denníkom The New York Times to uviedol hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. Znamená to návrat k jednému z prísnych nariadení, ktoré platili za vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001.

Hnutie Taliban sa tento mesiac vrátilo v Afganistane k moci, snaží sa ale vystupovať umiernenejšie. Hovorca Talibanu tiež vo svojom prvom interview so zahraničnými médiami zdôraznil, že sa Taliban za uplynulé roky zmenil. "Chceme pracovať na budúcnosti a zabudnúť, čo sa stalo v minulosti," povedal. 

Všetko okrem náboženských spevov

Za predchádzajúcej vlády Talibanu v 90. rokoch boli v Afganistane zakázané všetky hudobné formy s výnimkou náboženských spevov, pretože by podľa vodcu hnutia mohli vyvolávať v ľuďoch nečisté myšlienky.

Rozhlasové a televízne stanice v posledných dňoch v Afganistane prestali hudbu s výnimkou islamských spevov vysielať. Zatiaľ ale nebolo jasné či sa tak stalo z nariadenia Talibanu, alebo išlo o autocenzúru, ktorá mala zabrániť konfliktom s povstalcami.

Nie sú vycvičení, aby rešpektovali ženy

Škála prísnych pravidiel sa za minulého režimu Talibanu týkala žien, ktoré nesmeli opúšťať domov bez sprievodu mužského príbuzného, nesmeli sa vzdelávať a vykonávať väčšinu zamestnaní. Mudžáhid už skôr v tomto týždni vyzval afganské ženy, aby zatiaľ radšej zostali doma, pretože talibanci neboli vycvičení, aby ich rešpektovali. 

Podľa stredajšieho vyjadrenia Mudžáhida sú ale obavy, že by Taliban nútil ženy v budúcnosti zostávať doma, neopodstatnené. "Pokiaľ pôjdu do školy, do kancelárie, na univerzitu alebo do nemocnice, nebudú sprievod mužského opatrovníka potrebovať," uviedol hovorca. Sprievod mužského poručníka bude podľa neho nutný, iba keď ženy pôjdu na cestu trvajúcu tri dni a viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok