Taliban tvrdí, že Afgancom dovolí vycestovať aj po 31. auguste

TA3 TASR
25.8.2021 19:40

Taliban umožní Afgancom s potrebnými dokladmi vycestovať z Afganistanu aj po tom, ako sa 31. augusta z tejto krajiny stiahnu poslední americkí vojaci. Oznámil to v stredu Markus Potzel, nemecký osobitný predstaviteľ pre Afganistan, informovala agentúra AFP.

Rusko
TASR/AP

Potzel na Twitteri napísal, že sa stretol so Šérom Mohammadom Abbásom Stánikzajom, zástupcom hlavného vyjednávača Talibanu, ktorý ho "uistil, že Afganci s platnými dokladmi budú môcť cestovať komerčnými letmi aj po 31. auguste". Berlín predtým avizoval, že súčasná evakuačná operácia spojencov Severoatlantickej aliancie nebude môcť pokračovať, keď z Afganistanu odídu americké sily.

Nemecko chce však teraz dosiahnuť, aby mali tzv. zraniteľné skupiny Afgancov - vrátane ľudskoprávnych aktivistov či bývalých zamestnancov nemeckých inštitúcií - zaistený bezpečný prechod na letisko aj od 1. septembra. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok povedal, že Berlín sa aj po konci augusta pokúsi zabezpečiť ľudom v Kábule lety z civilnej časti tamojšieho letiska Hámida Karzaja, pripomína AFP.

Spolková kancelárka Angela Merkelová medzitým v stredu uviedla, že medzinárodné spoločenstvo musí zachovať dialóg s fundamentalistickým hnutím Taliban, ak je to v záujme ochrany pokroku, ku ktorému v Afganistane došlo za uplynulé dve desaťročia nasadenia NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok