Kalašnikov prosí Putina o pomoc, chce zachrániť továreň na zbrane

SITA
30.10.2012 22:10

Vynálezca legendárneho samopalu Michail Kalašnikov v pondelok sa obrátil na prezidenta Vladimira Putina s prosbou o pomoc v záujme záchrany továrne Izmaš v Iževsku, kde sa zbraň vyrába. Deväťdesiatdvaročný Kalašnikov v otvorenom liste Putina spolu so svojimi kolegami prosí o pomoc pri zastavení úpadku produkcie, ktorá je historicky najnižšia.

Kalašnikov prosí Putina o pomoc, chce zachrániť továreň na zbrane
TA3

Tvorca svetoznámeho samopalu označil situáciu v továrni za "katastrofickú", čo je podľa neho "hanebné a mrzuté". Ako sa píše v liste, "v mene veteránov, ktorí prežili väčšinu svojho života prácou v Izmaši, vás žiadame o záchranu našej továrne".

Ruská armáda je však podľa minuloročných vyjadrení náčelníka generálneho štábu Nikolaja Makarova zaplavená kedysi populárnymi samopalmi a chce sa ich postupne zbaviť. Makarov uviedol, že súčasné dodávky kalašnikovov do ruskej armády sú až "desaťnásobne vyššie" ako dopyt po nich. Ministerstvo obrany chce kalašnikovy úplne prestať nakupovať v roku 2014, no toto rozhodnutie chce utajiť pred ich vynálezcom pre obavy, že by to zhoršilo jeho zdravotný stav.

Zbraň AK-47 je stále populárna medzi desiatkami svetových armád, ale aj rôznymi povstaleckými skupinami. Doteraz sa ich predalo viac ako 100 miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok