Je to len ich bujná fantázia, reaguje Taliban na ľudí utekajúcich z krajiny. Vycestovať vraj môžu aj neskôr

TA3 TASR
25.8.2021 12:27

Afganci budú môcť aj v budúcnosti bez problémov pokojne opustiť krajinu, vyplýva z vyjadrení jedného z vysokopostavených vodcov islamistického hnutia Taliban, mullu Jakúba.

Nemecko evakuovalo z Afganistanu. Do lietadla pre viac než sto ľudí vzali siedmich
TASR/AP

"Keď budú chcieť ísť do zahraničia za prácou alebo si budú chcieť zlepšiť život, môžu neskôr požiadať o pasy, dostať víza a legálnou cestou opustiť krajinu," povedal mulla Jakúb v zvukovej nahrávke, ktorú zverejnili v utorok večer miestneho času oficiálne médiá Talibanu. Nikto im v tom nebude brániť, dodal. Podľa mullu Jakúba znamená chaotické vycestovávanie, ktorého je v súčasnosti Afganistan svedkom, problém pre všetky strany.

Ľudia sa zo strachu snažia ujsť

Od ovládnutia krajiny a afganskej metropoly Kábul hnutím Taliban sa na kábulskom letisku odohrávajú chaotické scény, opisuje agentúra DPA. Afganistan sa snažia letecky opustiť tisícky ľudí, predovšetkým bývalí zamestnanci vlády, členovia bezpečnostných jednotiek, ľudskoprávni aktivisti či miestny personál a spolupracovníci zahraničných síl a organizácií. Majú totiž strach pred odvetnými akciami hnutia.

V tlačenici pred vstupmi na kábulské Medzinárodné letisko Hámida Karzaja už zahynulo viacero ľudí. Podľa mullu Jakúba však v skutočnosti nabáda absolútnu väčšinu ľudí opustiť svoju vlasť len "ich bujná fantázia", približuje DPA.

Vo vláde má vraj mať zastúpenie každý

V krajine ďalej žijú vysokopostavení predstavitelia bývalej vlády a platí amnestia pre všetkých, podotkol mulla Jakúb. V uplynulých dňoch sa však objavili hodnoverné správy o odvetných akciách zo strany Talibanu pravdepodobne voči niekdajším príslušníkom bezpečnostných jednotiek.

V súvislosti so zostavením novej vlády mulla Jakúb v nahrávke uviedol, že prebiehajú vážne rokovania a príčinou oneskorenia pri zostavovaní vlády je, že pri nej chcú byť veľmi precízni. Vládny systém má podľa neho reprezentovať všetkých občanov krajiny, aby prípadne nenastali v budúcnosti problémy, ktorým sa dá už teraz prezieravo vyhnúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok